Serviciul secret de informații al Marii Britanii, acuzat de China că a recrutat angajați ai statului chinez ca spioni

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Află în articol mai multe despre acuzația Chinei asupra serviciului secret de informații al Marii Britanii.

Într-o postare pe canalul său oficial de pe aplicația WeChat, Ministerul chinez al Securității de Stat a declarat că agenți ai serviciului secret de informații al Marii Britanii, MI6, au întors împotriva Beijingului un chinez identificat doar cu numele de familie Wang și pe soția sa, cu numele de familie Zhou.

Ambii lucrau în departamente „confidențiale de bază” într-o agenție de stat chineză.

Ministerul a susținut că MI6 a început să-l cultive pe Wang atunci când acesta a plecat în Marea Britanie pentru studii în 2015, în cadrul unui program de schimb sino-britanic.

Agenții au avut „o grijă specială” pentru el în Marea Britanie, invitându-l, de exemplu, la cine și excursii pentru a-i „înțelege mai bine interesele și punctele slabe”, a susținut ministerul.

Acest lucru vine la puțin peste o lună după ce Marea Britanie a acuzat doi bărbați de spionaj pentru China. Poliția britanică i-a acuzat pe aceștia că au dat „articole, note, documente sau informații” unui stat străin, în timp ce China a calificat acuzațiile drept „calomnii rău intenționate”.

La începutul acestei luni, un fost pușcaș marin regal acuzat că a ajutat serviciul de informații din Hong Kong a fost găsit mort, a declarat poliția.

Beijingul și mai multe țări occidentale au făcut tot mai des schimb de acuzații de spionaj.

În cazul lui Wang, autoritățile chineze au declarat că agenții MI6 au profitat de „dorința puternică pentru bani” a lui Wang, s-au împrietenit cu el în campus sub pretextul că sunt absolvenți și l-au determinat să ofere „servicii de consultanță plătite”.

Caz în curs de investigare

După o perioadă de timp și după ce au considerat „condițiile ca fiind coapte”, agenții i-au cerut apoi să servească guvernul britanic în schimbul unei remunerații mai bune și a unor oferte de securitate, a afirmat Ministerul chinez al Securității de Stat.

Prin intermediul lui Wang, agenții MI6 au recrutat-o și pe Zhou pentru a spiona, a adăugat acesta.

„Wang a fost inițial ezitant, dar nu a putut rezista convingerilor repetate, ispitelor și chiar constrângerii și, în cele din urmă, a fost de acord”, a afirmat ministerul într-o declarație pe WeChat, conform BBC.

„Sub instigarea puternică a lui Wang, Zhou a fost de acord să colecteze informații... iar el și soția sa au devenit spioni britanici”, se mai menționează.

Ministerul a adăugat că acest caz este încă în curs de investigare.

Ministerul Securității de Stat din China a postat actualizări frecvente pe canalul său oficial de când a fost lansat în august.

În ianuarie, și-a avertizat cetățenii împotriva „frumuseților exotice” care încearcă să îi atragă în mâinile agențiilor de spionaj străine.

De asemenea, a avertizat cetățenii să nu fotografieze echipamente militare și a avertizat împotriva organizațiilor care „recrutează pasionați de aviație ca voluntari” pentru a transmite datele de zbor ale Chinei către alte țări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel