Iohannis a promulgat legea ce definește condițiile servirii și consumului de alcool în public.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, Legea care definește condițiile posibilităţii servirii şi consumului de băuturi alcoolice, în cazul evenimentelor organizate în scop de recreere sau a manifestărilor cultural-artistice. Legea explică aspecte legate de tulburarea liniștii publice.
„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat joi, 9 ianuarie a.c., decret privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Ordonanței Guvernului nr. 71/2002 privind organizarea și funcționarea serviciilor publice de administrare a domeniului public și privat de interes local", potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale cu decretele semnate, luni, de Klaus Iohannis, citează Mediafax.
Legea are ca obiect de reglementare modificarea art.2 din Legea nr.61/1991, în sensul instituirii posibilităţii servirii şi consumului de băuturi alcoolice, în cazul evenimentelor organizate în scop de recreere sau a manifestărilor cultural-artistice, precum şi al abilitării autorităţilor publice locale să aprobe organizarea anumitor tipuri de evenimente ce au scop de recreere şi divertisment.
Astfel, legea modifică articolului 2, punctul 20) astfel: „servirea şi consumul băuturilor alcoolice în localuri publice şi în afara acestora pe timpul desfăşurării adunărilor publice, grevelor, manifestărilor sportive, cu excepţia spațiilor în care sunt organizate evenimente pentru celebrarea revelionului, zilelor unităților administrativ-teritoriale, ale categoriilor socio-profesionale sau pentru promovarea unor produse alimentare sau nealimentare, precum și a perimetrelor special amenajate și delimitate unde se desfășoară manifestări cultural-artistice cu acces controlat".
În legea în vigoare era prevăzut că servirea cu băuturi alcoolice în localuri publice şi în afara acestora pe timpul desfăşurării adunărilor publice, grevelor, manifestărilor sportive sau altor asemenea întruniri publice, în imediata apropiere, precum şi consumul de băuturi alcoolice în astfel de condiţii de către participanţi, constituia contravenție.
„Raportat la acest aspect, apreciez că modificarea textului de lege este necesară, pentru a se delimita expres care sunt evenimentele ce îmbracă forma unor adunări publice și la care este permisă comercizalizarea și consumul de băuturi alcoolice (zilele orașului, târguri și expoziții, diverse manifestări cultural-artistice) și la care acest lucru nu este posibil", precizează inițiatorii în expunerea de motive.
„Conform actului normativ mai sus menționat, la punctul 27 al articolului 2, se precizează faptul că constituie contravenție „organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea de aparatură muzicală la intensitate de natură a tulbura liniștea locuitorilor, în corturi, alte amenajări sau în spațiu neacoperit, situate în perimetrul apropiat imobilelor cu destinația de locuințe sau cu caracter social, în mediul urban", se mai arată în sursa citată.
Astfel, aceștia consideră că pentru o bună conformare, acest act mormativ necesită a fi completat/modificat astfel încât autorităților publice locale să li se permită să impună condiții pentru desfășurarea unor astfel de evenimente de recreere și divertisment, inclusiv să stabilească în funcție de specificului evenimentului, perioada de desfășurare a acestuia.
„Astfel, considerăm că această completare/modificare asigură transparență, interpretare corectă și respectarea întocmai a dispozițiilor cuprinse în actul normativ de către organizatori și participanți", au conchis inițiatorii liberali.
Camera Deputaților a adoptat, pe 11 decembrie, proiectul, în calitate de for decizional.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu