Sesiune de urgenţă a ONU pentru a dezbate anexarea de către Rusia a 4 regiuni din estul Ucrainei: Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson

Sesiune de urgenţă a ONU pentru a dezbate anexarea de către Rusia a 4 regiuni din estul Ucrainei: Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson. Foto: Freepik
Sesiune de urgenţă a ONU pentru a dezbate anexarea de către Rusia a 4 regiuni din estul Ucrainei: Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson. Foto: Freepik

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite şi-a programat luni o sesiune de urgenţă pentru a dezbate anexarea de către Rusia a patru regiuni din estul Ucrainei. 

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, România nu recunoaşte rezultatele acelor aşa-zise referendumuri, care sunt ilegale şi ilegitime. Ele reprezintă o încălcare gravă a dreptului internaţional, şi, prin urmare, nu produc niciun fel de efect juridic. 

Adunarea Generală ONU se va reuni în sesiune de urgenţă începând de luni

Adunarea Generală ONU se va reuni în sesiune de urgenţă începând de luni pentru a discuta, potrivit unei purtătoare de cuvânt a Naţiunilor Unite, declarata anexarea de către Rusia a patru regiuni parţial ocupate ale Ucrainei.

Cele 193 de state membre ONU vor lua în considerare o rezoluţie pe care Rusia a respins-o cu veto în Consiliul de Securitate săptămâna trecută, proiect de rezoluţie care condamnă anexarea ilegală de către Moscova a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson.

Proiectul de rezoluţie ar urma, de asemenea, să reafirme suveranitatea Ucrainei, independenţa şi integritatea sa teritorială şi să ceară statelor să nu recunoască demersul Rusiei. Dacă ea va fi votată cu o majoritate covârşitoare ar face clară izolarea Rusiei pe scena globală.

În urmă cu câteva zile, ambasadorul rus la Naţiunile Unite, Vasili Nebenzia, a cerut un vot secret, argumentând că lobby-ul Occidentului face ca poziţiile statelor să fie mai dificil de exprimat dacă votul este public. Barbara Woodword, ambasadorul Marii Britanii la Naţiunile Unite, a trimis vineri o scrisoare a Adunării Generale ONU, arătând că regulile acesteia sunt foarte clare şi că un vot secret ar submina practicile celui mai reprezentativ organism de dezbatere al lumii.

Proiectul de rezoluţie ar urma să fie votat marţi sau miercuri

Proiectul de rezoluţie ar urma să fie votat marţi sau miercuri, spun diplomaţii de la Naţiunile Unite. Demersurile de la Naţiunile Unite sunt similare celor care au urmat anexării Crimeii de către Rusia în 2014. În Consiliul de Securitate, Rusia a respins prin veto un proiect de rezoluţie care cerea statelor să nu recunoască anexarea peninsulei.

Adunarea Generală a adoptat apoi rezoluţia, declarând referendumul nul, cu 100 de voturi pentru, 11 împotrivă şi 58 de abţineri oficiale, în vreme ce 24 de ţări nu au participat la vot. Va fi, deci, cu atât mai interesant de observat unde se află lumea astăzi cu o privire la agresiunile Rusiei şi de comparat, în oglindă, numărul voturilor exprimate favorabil pentru actualul proiect de rezoluţie, scrie Rador.

Citește și - Vladimir Putin, prima declarație după distrugerea Podului Kerci

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat duminică serviciile secrete ucrainene (SBU) că s-au aflat la originea exploziei puternice care a avariat în ajun podul care leagă Crimeea de Rusia, spunând că a fost vorba despre un act terorist contra unei infrastructuri cheie, conform Agerpres.

Autorii, executanţii şi comanditarii sunt serviciile secrete ucrainene, a declarat Putin în timpul unei întrevederi cu şeful Comitetului de anchetă rus. Nu este niciun dubiu. Acesta este un act de terorism îndreptat spre distrugerea infrastructurii civile esenţiale a Federaţiei Ruse, a adăugat liderul de la Kremlin.

În 24 februarie acest an, Rusia a lansat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o operaţiune militară specială de denazificare a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel