Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au sesizat CCR. Ei o acuză pe Laura Codruța Kovesi, procuror-șef al DNA, a blocat activitatea comisiei parlamentare de anchetă privind alegerile prezidențiale din 2009.
Analistul politic Bogdan Chirieac a afirmat la Antena 3 că după ce judecătorii CCR vor reitera răspunsuri pe care le-au mai dat anterior, ”următorul demers va fi modificarea legislației probabil în conformitate cu celelalte state occidentale, prin care orice cetățean va fi obligat să se prezinte în fața unei comisii parlamentare de anchetă, ceea înseamnă o forță uriașă acordată Parlamentului. Eu sper că Parlamentul și parlamentele viitoare vor ști ce să facă cu această forță. În Belgia, de exemplu, Comisia parlamentară de anchetă are la dispoziție judecători de instrucție și poliție, ca să nu dea comisia aviz de percheziție, îi cere judecătorului de instrucție care eliberează avizul de percheziție, ca să nu se suprapună puterile în stat. În Senatl american, puterea este enormă. Acest demers este făcut strict ca Parlamentul României să poată schimba legislația.”
Decizia de a sesiza CCR vine ca urmare a refuzului procurorului șef al DNA de a se prezenta în fața comisiei de anchetă a Parlamentului României, de refuzul procurorului general de a lua măsuri împotriva procurorului șef al DNA cu privire la încălcarea prevederilor legale și refuzul procurorului general de a înainta comisiei de anchetă copie de pe dosarul de urmărire penală nr.213/P/2017 înregistrat pe rolul Secției de Urmărire penală și Criminalistică din cadrul Parchetului General de pe lângă ÎCCJ. În sesizare se mai arată că printre persoanele care au fost citate în mai multe rânduri a fost și procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, ”care a refuzat să se prezinte, susținând, pe de o parte, că este o problemă personală, iar, pe de altă parte, că procurorii nu se pot prezenta în fața niciunui organ al statului, invocând, cu rea-credință, o falsă hotărâre a CSM”. Refuzul procurorului general, ca și refuzul procurorului șef al DNA împiedică realizarea funcției de control parlamentar, respectiv îndeplinirea în acest cadru a obiectivelor anchetei parlamentare, încălcând principiul colaborării loiale dintre autoritățile publice, consideră inițiatorii sesizării către CCR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu