Curtea Constituţională a României (CCR) discută marţi excepţia de neconstituţionalitate invocată de Clotilde Armand, care a candidat pentru Primăria Sectorului 1, privind alegerea primarilor într-un singur tur.
Clotilde Armand, care s-a clasat pe locul doi în alegeri, depusese o contestaţie la Biroul Electoral al Sectorului 1, invocând faptul că un primar ales de 10% din electorat nu poate fi reprezentativ.
Judecătoria Sectorului 1 a dispus, pe 15 iunie 2016, trimiterea către Curtea Constituţională a excepţiei de neconstituţionalitate invocată de Clotilde Armand, care a candidat din partea USB (actualul USR - n.r.) pentru Primăria Sectorului 1.
"Am fost citată, de Judecătoria Sectorului 1, astăzi (14 iunie 2016 - n.r.) la ora 16.00. S-a judecat problema cu excepţia de neconstituţionalitate invocată de mine în contestaţia depusă la Biroul Electoral de Sector şi sunt foarte fericită să vă anunţ că judecătorul a dispus trimiterea către Curtea Constituţională a excepţiei invocate de noi. Adică, ne vom regăsi în faţa CCR pentru a explica faptul că legea, aşa cum este, nu permite o reprezentativitate bună în alegeri", preciza Armand, într-un mesaj video postat pe Facebook.
Ea atrăgea atenţia că este pentru a doua oară când această problemă se găseşte în faţa CCR. Prima dată, când argumentaţia a fost susţinută de jurnalistul Liviu Avram, cererea a fost respinsă deoarece el nu avea calitatea de candidat clasat pe locul doi. Pe de altă parte, reprezentanta USB a atenţionat că în cazul în care CCR îi va da dreptate, efectele deciziei vor acţiona doar pentru viitor.
O eventuală decizie nu este retroactivă
"Această excepţie nu este retroactivă, va fi pentru viitor, dar cum am spus deja, noi nu ne aflăm într-un timp politic. Ceea ce facem este pentru viitor. Noi vrem ca alegerile să fie reprezentative. Nu vrem ca anumite partide să folosească aceste alegeri odată aşa, odată aşa... numai cum le convine. Vreau să faceţi comparaţie cu ce a decis acum Senatul, care a adoptat tacit, adică fără dezbatere, o schimbare a legii alegerilor locale. Vă amintiţi că a fost o dezbatere imensă înainte de alegeri, dar după alegeri nu le mai pasă deloc", spunea Clotilde Armand.
USB a cerut la acea dată renumărarea buletinelor de vot din 18 secţii din sectorul 1, apreciind că în acestea s-a înregistrat o corelaţie negativă puternic semnificativă între procentajul voturilor nule şi cele pentru candidata USB la Primărie, Clotilde Armand. Cererea a fost respinsă, pe 7 iunie 2016, de Biroul Electoral de Circumscripţie, care a motivat că USB i-au fost asigurate toate condiţiile legale de reprezentare în cadrul procesului electoral şi că, lipsa de diligenţă a delegaţilor, USB nu poate fi imputată Biroului Circumscripţiei Electorale Numărul 1 - Sectorul 1.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News