Sesizarea lui Băsescu privind Legea referendumului, pe 23 octombrie la CCR

curtea
curtea

Curtea Constituțională a României va lua în dezbatere pe 23 octombrie sesizarea președintelui Traian Băsescu cu privire la neconstituționalitatea Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului.

Președintele Traian Băsescu a trimis sâmbătă președintelui Curții Constituționale, Augustin Zegrean, o sesizare de neconstituționalitate asupra Legii pentru modificarea și completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, argumentând că aceasta ar permite posibilitatea adoptării prin referendum a unor măsuri lipsite de legitimitate populară și ar duce la nerespectarea dreptului poporului român de a exercita suveranitatea de stat pe calea directă a referendumului.

Șeful statului afirmă, în motivele sesizării, că pragul de participare la referendum de 30% din alegătorii înscriși în liste contravine principiilor constituționale, deoarece manifestarea democratică a suveranității poporului se asigură doar prin participarea majorității cetățenilor la o consultare populară, adică 50% plus unu.

Traian Băsescu afirmă că noile condiții necesare pentru validitatea referendumului sunt de natură să înfrângă principiile constituționale prin stabilirea pragului de participare la referendum la 30% din alegătorii înscriși în listele electorale permanente, deoarece manifestarea democratică a suveranității poporului se asigură doar prin participarea majorității cetățenilor la o consultare populară, adică 50% plus unu.

Președintele argumentează, în sesizarea de neconstituționalitate privind legea referendumului, că prin noțiunea de "majoritate" se înțelege numărul cel mai mare de cetățeni dintr-o colectivitate, și anume 50% plus unu, și subliniază că legitimitatea unei decizii luate prin consultare populară este dată de prezența cât mai largă la vot. Traian Băsescu mai subliniază, pe baza textelor constituționale în ansamblu, că prin noțiunea de 'majoritate' se înțelege "partea sau numărul cel mai mare dintr-o colectivitate, respectiv 50% plus unul din numărul total".

Principiul majorității trebuie să decidă, afirmă Traian Băsescu

Și în cazul unui referendum trebuie să se aplice același principiu al majorității care decide, afirmă șeful statului, pentru ca decizia finală care se ia să fie una legitimă, însă această legitimitate nu poate fi asigurată dacă o hotărâre este adoptată prin referendum cu doar 30% din alegătorii înscriși în liste.

Șeful statului susține că la referendumul pentru revizuirea Legii fundamentale este necesar un cvorum de adoptare de 50% plus unu tocmai pentru a sublinia forță juridică a Constituției, iar diminuarea pragului de participare la 30% va duce la o lipsă de legitimitate și va genera o situație de instabilitate constituțională.

Potrivit acestuia, posibilitatea modificării Constituției sau a demiterii președintelui României prin referendum cu cvorum de 30% "ar însemna o gravă nesocotire a voinței cetățenilor prin al căror vot majoritar a fost adoptată Constituția sau a fost ales președintele României".

Potrivit președintelui, soluționarea rațională a acestei probleme rezultă din Constituție: "În temeiul Art. 81 alin. (1) din Constituție, este declarat ales candidatul care a întrunit în primul tur de scrutin majoritatea voturilor alegătorilor înscriși în listele electorale. Potrivit reglementării legale în vigoare această majoritate absolută operează și în cazul stabilirii rezultatelor referendumului pentru demiterea președintelui României, aplicându-se aceeași măsură, după aceleași reguli, șefului statului, indiferent de numărul de voturi obținut sau de modul în care a ajuns să dețină această funcție".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel