Un avion militar aparţinând aparent Rusiei a încălcat marţi zona de identificare a apărării aeriene sud-coreene (KADIZ) în Marea Japoniei, determinând armata aerului a Coreei de Sud să ridice avioane de vânătoare de la sol pentru a-l intercepta şi a-l întoarce din drum, a declarat un ofiţer al Statului Major Interarme (JCS), citat de agenţia de presă Yonhap.
Avionul rus ar fi intrat în zona KADIZ fără o notificare prealabilă, a indicat responsabilul militar citat, adăugând că avioane de vânătoare F-15K au fost trimise pentru a forţa aparatul străin să se retragă. Alte informaţii, cum ar fi tipul aparatului de zbor, traseul său şi timpul petrecut în zonă nu au fost încă dezvăluite.
Avioane militare ruse, potrivit unor surse guvernamentale de la Seul, au intrat în zona de identificare aeriană a Coreii de Sud de peste 13 ori în acest an. La 23 iulie, un avion rusesc A-50 pentru avertizare timpurie a pătruns de două ori în spaţiul aerian teritorial sud-coreean în zona insulelor Dokdo în extremitatea estică a ţării din Marea Japoniei, obligând forţele aeriene sud-coreene să tragă sute de focuri de avertisment, conform Yonhap. Această intruziune survenea la scurt timp după ce două avioane ruseşti şi două chineze intraseră de mai multe ori în KADIZ între Dokdo şi insula estică Ulleung în cadrul unor manevre aeriene comune neobişnuite între cele două ţări. În august, două aparate de patrulare ruseşti de tipul Tu-142 au încălcat zona KADIZ deasupra Mării Japoniei.
Cu scopul de a preveni astfel de cazuri, Coreea de Sud şi Rusia încearcă să înfiinţeze o linie telefonică militară directă între forţele lor aeriene pentru a face schimb de informaţii, a indicat Statului Major Interarme de la Seul. Cele două părţi au început să discute această problemă în 2014, iar consultările privind proiectul unui memorandum de înţelegere urmau să fie finalizate în noiembrie anul trecut. Zona de identificare a apărării aeriene a fost instituită pentru prima oară în 1951 de către armata aerului americană în timpul Războiului Coreei (1950-1953) cu scopul de a preveni eventuale ciocniri aeriene între Coreea de Sud şi statele vecine.
Anul trecut, Seulul a extins-o pentru a contracara decizia unilaterală a Chinei de a-şi lărgi propria zona de identificare deasupra unor recife şi mai multe insule în largul coastei de sud. Zona de identificare nu face parte din spaţiul aerian al unei ţări şi nu cade sub incidenţa legislaţiei internaţionale, ea fiind stabilită pentru identificarea şi localizarea timpurie a unor avioane străine care se apropie de spaţiul aerian teritorial pentru a preveni infiltrarea aparatelor de zbor străine şi ciocnirile accidentale, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu