Mesteacănul, denumit și arborele vieții, este originar din Siberia, însă crește și la noi în zonele de dealuri și câmpii.
Seva de mesteacăn este cunoscută pentru capacitățile sale deosebite care au fost testate de-a lungul anilor prin numeroase studii medicale și se poate utiliza atât intern, cât și extern.
Iată câteva dintre nenumeroasele efecte binefăcătoare ale sevei:
- Este un foarte bun tonic fizic și psihic. Pentru efecte benefice se administrează 2 ml de câte 2 ori pe zi, dimineața și seara, timp de 3-4 săptămâni la adulți, iar la copiii peste 10 ani, 1 ml de două ori pe zi, în acelaşi interval.
Remediu împotriva cancerului – există mai multe studii care pun în evidență efectele antitumorale ale mesteacănului, în special ale sevei și ale scoarței acestuia. Principalul “vinovat” pentru acest efect este un principiu activ: ACIDUL BETULINIC, care se găsește în proporții mari în mesteacăn, mai ales primăvara. Acesta are efect citostatic asupra celulelor maligne din formațiunile tumorale de pe sistemul nervos, mai ales la copii. Pe lângă tipurile de cancer sus menționate, în ultima vreme s-au obținut rezultate pozitive îi în cancerul ovarian, cancerul pulmonar și cancerul mamar.
- Mesteacănul conține principii active care au acțiune diuretică, antiinflamatoare și antibacteriană, prin urmare se poate utiliza în tratarea și prevenirea cistitei. Se recomandă consumul a câte 1 litru pe zi , timp de 2-3 săptămâni.
- Combate reumatismul, dacă se administrează 1 litru pe zi timp de 3 săptămâni, iar pentru intensificarea efectului se pot aplica și cataplasme cu pulbere de scoarță de mesteacăn.
- În bolile de ficat, este ideal consumul a câte o cană de suc proaspăt de mesteacăn sau infuzie de mesteacăn de cel puțin 3 ori pe zi.
Elimină pietrele la rinichi
Pietrele la rinichi pot fi eliminate printr-o cură de 20 de zile cu sevă de mesteacăn, pe care o puteţi găsi în magazinele cu specific naturist. În prima zi se consumă 0,5 litri, în a doua zi, 0,6 litri, până ajungeţi în cea de a cincea zi la un litru, cantitate ce se va bea vreme de zece zile, după care scade gradat cu câte 0,1 litri pe zi, aşa încât în ultima zi de cură să se consume din nou 0,5 litri de sevă.
Psoriazisul şi-a găsit leacul
Se pun pe leziunile produse pe piele comprese cu sevă de mesteacăn, ce se ţin vreme de o oră. În paralel se face o cură internă cu câte un litru de sevă pe zi. Efectul antibacterian se va face simţit din plin la nivelul pielii afectate.
Dacă vreţi să preparaţi singuri seva de mesteacăn, colectaţi seva în lunile martie şi aprilie, atunci când copacul revine la viaţă. Se obține prin sfredelirea în adâncime (4-8 cm) a trunchiului său, mai bine, a unor ramuri tinere viguroase, din care va începe să curgă un lichid limpede, cu gust acrișor-dulceag: seva de mesteacăn. Această operațiune se face numai cu pomii maturi, iar după colectarea a 250-500 ml de sevă (1-2 cani), se unge imediat orificiul cu rășina, pentru a opri scurgerea, care altfel ar afecta vitalitatea copacului. După colectare, seva va fi strecurată cu ajutorul unui tifon. Este necesar ca, după ce se încheie colectarea, crestătura făcută în trunchi să fie acoperită cu ceară, răşină sau smoală, pentru ca astfel mesteacănul să nu fie supus la unele infecţii ce se pot strecura prin acea crestătură, ferindu-l de boală sau chiar de uscare şi de moarte.
Seva de mesteacăn se consumă pe cât posibil imediat după recoltare, când încă este foarte proaspată, iar vitaminele, enzimele și alte substanțe organice complexe din compoziția sa nu sunt oxidate.
Pentru tratament se recomandă 0,5-1 litri pe zi la adulţi, în timp ce pentru copiii între 8 şi 12 ani, 200-500 ml pe zi sunt suficienţi, iar pentru cei între 4 şi 8 ani, numai 100-300 ml pe zi. Durata curei nu este condiţionată, de obicei, decât de perioada în care seva e secretată de copac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci