Sexologul Bebe Mihăescu cere în instanță UMF Iași suma de 100.000 de lei pentru ”prejudiciile morale suportate ca urmare a acțiunilor ce au avut drept consecință decredibilizarea publică, nesocotirea demnității, onoarei și reputației profesionale”.
Conferențiarul universitar doctor Vasile Mihăescu cere în instanță UMF Iași suma de 100.000 de lei ”pentru prejudiciile morale suportate ca urmare a acțiunilor ce au avut drept consecință decredibilizarea publică, nesocotirea demnității, onoarei și reputației profesionale.
Vasile Mihăescu (cunoscut drept Bebe Sexologul) susține că este primul caz din mediul academic românesc de hărțuire morală (mobbing) a unui profesor Bologna, acțiune ce se definește printr-o serie de măsuri pe care angajatorul le ia abuziv și care, prin caracterul lor continuu, urmăresc un singur scop: eliminarea salariatului incomod.
„Precizez că nu sunt pentru prima oară expus comportamentului hărțuitor al angajatorului care, în pofida sancțiunilor primite de Statul Român, recidivează în acțiunea sa discreționară de negare a demnității subsemnatului. Dovadă în acest sens decizia din 2-X-2006 a CEDO prin care a fost condamnat Statul Român la plata a 3000 de euro pentru refuzul punerii în practică a sentinței de reintegrare și plata drepturilor cuvenite, situație oarecum similară cu circumstanțele relatate", declară conf. univ. dr. Vasile Mihăescu.
Hărțuit moral pentru că ar fi dezvăluit fapte de corupție
Profesorul Mihăescu este de părere că a început să fie hărțuit moral de conducerea UMF Iași din momentul în care acesta a dezvăluit prezumtive fapte de corupție comise de șefii instituției de învățământ superior.
„Pentru că am fluierat în Biserică, adică am adus la cunoștință publică prin conferințe de presă fapte de corupție, și pentru că Biserica acestor candidați la pușcărie Rector DNA Vasile Astărăstoae și Decan Doina Azoicăi (împotriva căreia s-a început urmărirea pentru infracțiuni de corupție, aflându-se sub control judiciar fiindu-i ridicate atribuțiile de conducere a Facultății de Medicină) trebuia să funcționeze așa cum au organizat-o mai sus menționații, au reușit: să fiu eliminat din funcția de Șef de Catedră, să mi se acorde un calificativ incompatibil cu nivelul de competență dovedit și recunoscut public, să mi se reducă salariul în mod abuziv, si, în final, să fiu concediat. În scopul decredibilizării mele (fără ca această măsură să privească spațiul public) angajatorul a adus la cunoștință publică măsurile dispuse, subsemnatul aflând din presă că sunt concediat", continuă profesorul Bebe Mihăescu.
Prin sentința civilă 2225/23 iunie 2014 a Tribunalului Iași, pronunțată în dosar 5994/99/2013 și rămasă definitivă prin respingerea ambelor apeluri, s-a dispus anularea deciziei de concediere și reintegrarea profesorului Vasile Mihăescu pe postul deținut anterior, respectiv conferențiar în cadrul facultății de Medicină Generală la Disciplina Științele Comportamentului.
Ce fapte vrea să invoce în instanță
Acțiunile ”care pot dovedi mobbing-ul practicat de UMF Iași împotriva profesorului Bebe Mihăescu și pe care acesta din urmă dorește să le invoce în instanță, sunt următoarele:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News