Unul dintre cei șapte sfinți canonizați astăzi de Papa Francisc s-a întâlnit la un moment dat cu Nicolae Ceaușescu, iar stenograma convorbirii arată elogiile aduse pentru dictatorul român.
Scriitorul Dan Ciachir a relatat pentru DCNews detalii inedite din viața Papei Paul al VI-lea și a descris întâlnirea pe care acesta a avut-o cu Nicolae Ceaușescu.
"Papa Paul al VI-lea (1897-1978) a fost papă între 1963 și 1978. După el a venit primul papă neitalian în persoana lui Ioan Paul al II-lea. El este important pentru neortodocși și prin faptul că s-a întâlnit în 1964, în al doilea an de pontificat cu Patriarhul Ecumenic, Patriarhul ortodocșilor Antenagora care era pe jumătate român. S-au întâlnit la Ierusalim și s-au rugat pe Muntele Măslinilor împreună. Era o noutate fundamentală. Un an mai târziu, în 1965 are loc ridicarea reciprocă a anatemelor aruncate tot reciproc de Biserica Romei și de Biserica ce și-a zis Ortodoxă în anul 1054. A jucat acest rol important fără de care nu puteau ulterior să aiba loc apropierile dintre ortodocși și catolici. El este continuatorul Conciliului II Vatican, Conciliu început în 1962 sub pontificatul lui Ioan al XXIII-lea și terminat sub Papa Paul al VI-lea în 1965. Deschiderile Vaticanului II sunt consonante cu această retragere a anatemelor și începutul raporturilor între Bisericile Ortodoxe și Biserica Romano-Catolică," a povestit Dan Ciachir.
Întâlnirea și elogiile pentru Ceaușescu
"În 1973, mai precis în data de 26 mai, în timpul unei audiențe a vizitei lui Ceaușescu la Vatican, întrucât Papa Paul al VI-lea ar fi vrut să fie reactivată Biserica Greco-Catolică îi cere musafirului său să accepte examinarea unui memorandum. În revista "Dosarele Istoriei", numărul 1 pe 2006 a fost publicată stenograma convorbirii. Papa Paul al VI-lea i-a făcut elogii lui Nicolae Ceaușescu, citez:
'Permiteți-mi să exprim omagiile mele doamnei Elena. Elena este un străvechi nume latin(...) Execelență, rugăm cerul să binecuvânteze activitatea dumneavoastră pe care noi o urmărim cu interes și am dori să ne considerați niște umili sprijinitori ai politicii dumneavoastră de independență și suveranitate pe care o duceți cu atâta consecvență.'
Nicolae Ceaușescu a fost însă intratabil și Papa s-a ales doar cu această rușine postumă. Sigur, știa ca nu va fi publicat ce a spus, acest lucru întâmlându-se după 30 de ani. Acest Papă a fost foarte legat de omul politic democrat Aldo Moro și a încercat atunci când a fost răpit și apoi asasinat. El a încercat prin orice mijloace să încerce să-l scape pe Aldo Moro, ceea ce nu s-a putut. În 1978 omul politic a fost asasinat și atunci a murit și Papa Paul al VI-lea," a mai spus Dan Ciachir.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News