Sfânta Maria, 15 august. Ce nu au voie să facă femeile. Este păcat. Gestul care poate aduce boală oricui

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Adormirea Maicii Domnului este prăznuită pe 15 august, zi presărată cu numeroase tradiții, obiceiuri și superstiții.

Despre această sărbătoare nu găsim detalii în Sfintele Evanghelii, ci doar în Tradiția Bisericii. Conform acesteia, Maica Domnului a fost înștiințată de un înger despre plecarea sa din această viață:

"Acestea zice Fiul tău: Vremea este să mut pe mama Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primește vestea cu bucurie, căci vei veni la viața cea nemuritoare."

După ce Fecioara Maria și-a cerut iertare de la toți, și-a dat duhul. Însuși Domnul a coborât din ceruri pentru a primi în mâinile Sale sufletul ei sfânt, scrie crestinortodox.ro. În acel moment, s-au săvârșit multe minuni: orbii au început să vadă, surzii să audă, iar cei ologi și bolnavi s-au vindecat.

Trupul Maicii Domnului a rămas trei zile în mormânt, după care a fost ridicat în mod tainic la cer. Tradiția ne spune că Toma a ajuns la Ierusalim în a treia zi după înmormântarea Maicii Domnului. Dorind să cinstească trupul ei, Apostolii au deschis mormântul, dar au rămas uimiți: mormântul era gol. Trupul Fecioarei Maria fusese ridicat la ceruri de către Fiul ei.

Potrivit credinței Sfintei noastre Biserici, trupul ei nu a cunoscut stricăciunea și nu a rămas în mormânt. Maica Domnului a fost ridicată la ceruri prin voința Fiului ei, Domnul nostru Iisus Hristos. În Ceruri, ea se roagă neîncetat pentru noi.

Vezi și: Adormirea Maicii Domnului, 15 august: "Le poruncea să nu plângă, ci să se bucure pentru moartea ei" 

Ce nu au voie să facă femeile

De Sfânta Maria Mare, fetele nemăritate care doresc să-și găsească partenerul sunt îndemnate să poarte în sân, pe parcursul întregii zile, un fir de năprasnic (sau ferigă, în unele regiuni) și să se roage la icoana Maicii Domnului, menținând candela aprinsă. Se crede că năprasnicul are puterea de a aduce dragostea celor care îl poartă în această zi sfântă.

De asemenea, fetele nu au voie să-și taie părul și să-l arunce, și le este interzis să se scalde în ape curgătoare. În alte părți ale țării, se crede că fetele care își pun busuioc proaspăt sub pernă în noaptea de Sfânta Maria își vor visa ursitul. Ziua aceasta este considerată a avea o putere magică deosebită, astfel încât plantele medicinale culese de tinerele necăsătorite au capacitatea de a vindeca diverse afecțiuni.

Deși unele obiceiuri se aplică doar femeilor și fetelor, nici bărbații nu sunt excluși de la respectarea tradițiilor de Sfânta Maria. Pe 15 august, aceștia își schimbă pălăria cu căciula, iar cei care continuă să poarte pălărie după această dată devin ținta batjocurilor din partea celorlalți săteni.

În satele din Transilvania, bătrânii cred că, dacă în ziua de Sfânta Maria Mare înfloresc trandafirii, toamna va fi lungă și caldă. De asemenea, există credința că nu este bine să mergi înapoi în această zi, deoarece atragi tristețea Maicii Domnului.

Un alt obicei spune că nu este bine să aprinzi focul în sobă de Adormirea Maicii Domnului, deoarece acest gest ar aduce boală și ghinion.

Vezi și:  Adormirea Maicii Domnului - 15 august. Este potrivit să spunem „La mulți ani!” de Sfânta Maria? Răspunsul părintelui Vasile Ioana 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel