Astăzi, 7 decemrbie, este prăznuită Sfânta Muceniță Filofteia.
Considerată ocrotitoarea copiilor şi a fetelor pe care le ajută să se căsătorească, Sfânta Muceniță Filofteia este prăznuită în fiecare an, pe 7 decembrie, la o zi după Sfântul Nicolae. Este dezlegare la pește, iar sărbătoarea este marcată de mai multe tradiții și superstiții. Despre Sfânta Filofteia se spune că aceasta este sora îndepărtată a Sfântului Ilie.
Tradiţia populară spune că, pe 7 decembrie, nu se folosesc obiecte ascuţite în casă. Astfel, în majoritatea zonelor țării se păstrează obiceiul de a nu folosi cuţitul. Nici pâinea nu e bine s-o tăiem cu cuţitul în această zi, se rupe cu mâna. Astfel, se spune că vom avea spor şi sănătate tot anul, scrie Realitatea.net. De asemenea, Sânta Filofteia mai este numită şi "aducătoarea de ploi". Scrierile teologice consemnează mai multe procesiuni cu moaştele Sfintei pe timp de secetă, iar tradiţia spune că, prin mijlocirea ei în faţa lui Dumnezeu, a plouat, iar roadele au fost bogate.
Sărbătoarea Sfintei Filofteia este ţinută de creştini pentru a fi feriţi de diferite boli şi necazuri. Bătrânii cred că viile sunt protejate de mană, dacă respectă ziua de 7 decembrie ca zi nelucrătoare. Tocmai din acest motiv în această zi nu se lucrează, nu se calcă și nu se spală rufe. Legat de această mare sărbătoare, se crede că în urma rugăciunilor, Sfânta Filofteia ajută tinerele căsătorite. Astfel, în popor, sărbătoarea era respectată cu sfinţenie de femeile care nu puteau să rămână însărcinate, scrie Unica.ro. Se crede că aceasta le ajută pe femei să aibă un copil în viitorul apropiat. Din bătrâni se spune că tinerii care vor să se cunune în curând trebuie să meargă pe 7 decembrie la racla cu moaștele Sfintei Filofteia. Rugăciunile spuse la căpătâiul ei fac minuni, conform tradiției.
Totodată, această mare zi de sărbătoare era respectată şi pentru a îndepărta bolile. În schimb, credincioșii care lucrează riscă să se taie sau să se lovească la picior. Pentru că Sfânta Filofteia este ocrotitoarea oamenilor săraci și nevoiași, în această zi este bine să se ofere pomană copiilor. Se spune că dacă aceștia primesc haine și hrană caldă, cei care le-au adus bucurie vor fi feriți de probleme și boli.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu