SFÂNTA PARASCHEVA. 150 de autocare cu pelerini din Voluntari, la moaștele de la Iași

A început pelerinajul la moaștele SFINTEI PARASCHEVA de la Iași.  150 de autocare din Voluntari, județul Ilfov, și din Sectorul 3 al capitalei au ajuns vineri, la Iași, cei aproximativ 7.000 de pelerini dorind să se închine la raclele scoase în cursul dimineții pe un catafalc în fața Catedralei Mitropolitane.

SFÂNTA PARASCHEVA. Este cel mai mare număr de pelerini într-un grup organizat care a venit, în ultimii ani, la Mitropolia Moldovei și Bucovinei pentru a se închina la moaștele Sfintei Parascheva, susțin organizatorii.

SFÂNTA PARASCHEVA. Vineri dimineața, la ora 9.00, conform organizatorilor, rândul, de câțiva kilometri, era format din aproximativ 14.000 de persoane. Pentru a ajunge la catafalc, pelerinii așteaptă timp de câteva ore. Potrivit organizatorilor, circa 2.000 de peroane pe oră trec pe la racla cu sfintele moaște. 

Citește și: Sfânta Parascheva, benefică. Vezi cât a câștigat Biserica de pe urma moaștelor


SFÂNTA PARASCHEVA. În fiecare an, în preajma zilei de 14 octombrie, când se sărbătorește hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Iașiul devine cel mai mare centru de pelerinaj din țară și unul dintre cele mai mari din Europa. La moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, dar și la cele ale sfinților aduși în pelerinaj special cu această ocazie, vin să se închine atât ortodocși, cât și romano-catolici din țară și străinătate.

SFÂNTA PARASCHEVA. Sfânta Cuvioasă Parascheva, numită în popor Sfânta Vineri, este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei. Ea a trăit în prima jumătate a secolului al XI-lea și s-a născut în Epivat (azi Boiados) în Tracia, pe țărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol.

Citește și: Minune la racla cu moaștele Sfintei Parascheva

SFÂNTA PARASCHEVA. În anul 1641, moaștele Paraschevei au ajuns în Moldova, în semn de recunoștință față de domnitorul Vasile Lupu, care a plătit toate datoriile Patriarhiei ecumenice din Constantinopol. Moaștele au fost așezate în Biserica mănăstirii "Sfinții Trei Ierarhi", unde au rămas până în anul 1884, când au început lucrările de restaurare a sfântului lăcaș, fiind mutate în paraclisul mănăstirii.

SFÂNTA PARASCHEVA. Moaștele au fost duse în noua Catedrală Mitropolitană după ce, în seara zilei de 26 decembrie 1888, clădirea a fost cuprinsă de flăcări declanșate de o lumânare rămasă aprinsă lângă raclă. Potrivit scrierilor de la acea vreme, focul a ars mocnit toată noaptea, totul fiind prefăcut în scrum. Singurele neatinse de foc au fost moaștele Cuvioasei.

SFÂNTA PARASCHEVA. Sfânta Cuvioasă Parascheva a fost canonizată în ședința din 28 februarie 1950 a Sfântului Sinod al BOR, informează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel