EXCLUSIV  Sfânta Parascheva MOAȘTE 14 octombrie. Secretomania MINUNILOR care CUTREMURĂ

Sfânta Parascheva MOAȘTE 14 octombrie. Sfânta Cuvioasă Parascheva este trecută în calendarul ortodox pe data de 14 octombrie. Este ziua în care românii se înghesuie la Catedrala Mitropolitană din Iași pentru a pupa moaștele Sfintei Parascheva. Se spune că vindecă șchiopi, surzi, ciungi, ologi și tot felul de boli, chiar și cele mortale doar dacă atingi racla. 

Sfânta Parascheva MOAȘTE 14 octombrie.Anul trecut, 100.000 de români s-au rugat și au pupat moaștele. Unii probabil și-au pus în gând să scape de cancer și alte boli grave, alții și-au pus în gând să aibă bani și tot așa, ajutați de Sfânta Parascheva, doar dacă o pupă. Nu am văzut pe niciunul dintre cei 100.000 care să fi venit să spună, adică să ne arate, că s-a ridicat din scaunul cu rotile sau că i-a revenit auzul sau că a scăpat de cancer sau că s-a îmbogățit. Nici medicul nu te face bine doar dacă îl pupi, cu atât mai puțin niște rămășite mumificate din corpul unui sfânt. Nici șeful nu îți dă bani doar dacă îl pupi și crezi în el, trebuie să mai și muncești.

Sfânta Parascheva MOAȘTE 14 octombrie.Am căutat relatări pe Internet ale oamenilor care au fost la Iași, la Sfânta Parascheva. Nu există nimic. Tot ce găsim sunt povești despre "un bărbat", "o femeie", "un copil" cărora li s-au întâmplat minuni. Nu există niciun caz nominal. Dacă Sfânta Parascheva ar face minuni doar dacă atingi racla, nu ar fi nicio secretomanie, din contră. Nu vedem nicăieri că un om, cu nume și prenume, din zilele noastre, a fost vindecat. Haideți să vedem ce cazuri relatează presa:

"Un preot din Ardeal a îndemnat o fată din parohia lui să meargă să se roage la Sfânta Paraschiva. Ea trebuia să se căsătorească, însă băiatul a părăsit-o și s-a cununat cu alta. După ce s-a rugat la moaște și a dat un pomelnic, la o lună mai târziu, fata s-a căsătorit cu un alt băiat";

"O tânără funcţionară din Galaţi s-a hotărât să facă facultatea de limba germană, dar nu se simţea bine pregătită. Totuși a vrut să-și încerce norocul. În drum spre Iași, pentru examenul de admitere, s-a întâlnit în tren cu o fată în aceeași situație. La Iași, femeia din Galați i-a propus celeilalte să meargă să roage la moaștele Sfintei Paraschiva înainte de examen. Dar, fata i-a răspuns cu aroganță că n-are nevoie de ajutorul nimănui, că este pregătită. Funcționara a intrat la facultate, tânăra arogantă, nu";

"Într-un an, o femeie din București a venit cu un covor persan, foarte frumos, dar de mulțumire pentru Sfânta Paraschiva. Soţul ei, la 45 de ani, s-a îmbolnăvit grav, de cancer. Nimeni nu-i găsea leac. Un prieten evreu i-a îndemnat să plătească un pomelnic și să se roge la moaștele Cuvioasei. Așa au făcut și, după numai două luni, bărbatul s-a însănătoșit";

"O femeie sărmană, mamă a trei copii, s-a îmbolnăvit grav, în urma unei sinuzite netratate. După o vizită la racla cu sfintele moaște, femeia a scăpat de infecție și s-a vindecat complet. La fel s-a întâmplat și cu o maică din Cheile Bicazului. Aceasta a venit la Sfânta Paraschiva, bolnavă de urechi. Nu mai auzea şi avea dureri mari. A stat trei zile în rugăciuni cu lacrimi şi a plecat complet sănătoasă".

Bun, dar nimeni nu i-a văzut pe acești oameni care au trăit așa de multe minuni. Nu există nicio dovadă. Toți cei care au avut noroc să se vindece datorită faptului că s-au rugat la Sfânta Parascheva au stat ascunși și stau ascunși... 

Haideți să ne gândim: dacă o persoană s-ar ridica din scaunul cu rotile doar pentru că a pupat moaștele Sfintei Parascheva nu am vedea-o? Televiziunile nu ar fi pline de breaking news-uri?

Nu este nimic rău în a pupa moaște

Până la urmă nu e nimic rău în a pupa moaște. Fiecare pupă ce vrea. Dar dacă atingi racla, iar apoi te duci acasă și îl înjuri pe vecinul că a dat muzica prea tare, ești invidios pe colegul tău, îți bați copilul și nevasta, bei până te ia ambulanța din șanț, conduci cu viteză până bagi oameni direct în mormânt, minți, furi, mănânci numai fast-food și apoi te vaiți că te-a lovit nu știu ce boală și a doua zi crăpi 'fără să fi avut nimic', parcă e degeaba că ai pupat moaște. E bine și cu moaștele, dar credința nu este numai despre pupături. Și nu o spune un ateu.

Sfânta Parascheva MOAȘTE 14 octombrie. Mai este un aspect, un paradox, dacă vreți. Am fost la Catedrala Mitprolitană din Iași. Îți va plăcea și dacă ești ateu, și dacă nu ești. Ideea este că Sfânta Parascheva se află acolo tot timpul anului. Eu am fost într-o banală zi a săptămânii, acum câțiva ani. Nu era nimeni. Nimeni. Lumea se înghesuie acolo fix pe 14 octombrie. Probabil că mulți cred că Sfânta Parascheva este ocupată în restul anului și doar atunci are timp să facă minuni. De fapt, așa scrie pe Internet, că pe 14 octombrie, puterea ei se triplează. La câți oameni care se roagă acolo ar trebui să fim cea mai bogată țară. Sau nu chiar cea mai bogată, dar măcar, uitându-ne doar la ce s-a întâmplat anul trecut, măcar 100.000 de români să fie sănătoși, bucuroși și să aibă bani.

Și mai sunt și cozile unde oamenii stau ore întregi pentru a ajunge la raclă. Oricine a stat la o coadă, în viața lui, știe câți nervi provoacă așteptarea și câte înjurături scapă unii printre buze. Să nu mai vorbim despre persoanele care, având o stare de sănătate precară, au nevoie de ajutorul medicilor. De ce să nu te duci la Sfânta Parascheva și când nu este 14 octombrie? Atunci când este liniște, nu vin televiziunile să te filmeze cum stai în genunchi, când ești doar cu tine și când nu trebuie să stai ore întregi la coadă. 

(w670)

Oamenii care merg la Sfânta Parascheva nu merită, sub nicio formă, să fie puși la zid și nici luați în râs. Este singura speranță care le-a mai rămas. Dar, cu siguranță, Sfânta Parascheva ar vrea mai mult decât să îi pupăm moaștele. De exemplu, pur și simplu să fim mai buni, să ne rugăm - indiferent de ziua din calendar, când simțim și unde vrem, să facem fapte care să ne bucure pe noi și pe ceilalți, să nu mai fim răi și invidioși, să mergem la biserică etc.

Sfânta Parascheva MOAȘTE 14 octombrie. Și întrebare - cei care nu au bani să meargă, cu trenul, până la Iași (prețul unui bilet, cu plecare din București fiind 90 lei), vor avea totuși și ei parte de minuni, dacă se roagă acasă, la o biserică din orașul lor, pe 14 octombrie, sau sunt excluși pentru că nu au pupat moaștele Sfintei Parascheva?

Ca să încheiem. Mi-a spus un medic, care făcea operații grele, că nimic nu se poate fără Dumnezeu. Avea dreptate. Doar că asta înseamnă mult mai mult, nu doar a pupa moaște fix când este sărbătoare mare. Înseamnă pur și simplu credință în Dumnezeu și muncă. Multă muncă. Minunile se întâmplă în fiecare zi datorită oamenilor care lucrează prin credință. Nu ne vindecăm de pe o zi pe alta. Nu ne îmbogățim de pe o zi pe alta. Și dacă măcar jumătate din oamenii care merg pe 14 octombrie la Sfânta Parascheva își schimbă comportamentul și modul de viață când se întorc acasă, cu siguranță vom și mai buni. Dacă nu, nu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel