Părintele Gabriel Cazacu a spus care ar trebui să fie atitudinea creștinilor față de anumite tradiții populare, în contextul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, prăznuit pe 30 noiembrie.
L-am întrebat pe părintele Gabriel Cazacu de la Mănăstirea Cașin care ar trebui să fie atitudinea credincioșilor cu privire la anumite tradiții populare controversate, care sunt asociate cu sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei.
Enumerăm aici câteva dintre acestea: Ritualul în cimitir pentru dezlegarea misterelor, Vizionarea alesului prin oglinzi și lumânări, Prevestirea aspectului iubitului cu lumânări și verighetă, Ritualul cu ulciorul de lut pentru cucerirea inimii iubitului, Fir de busuioc sub pernă pentru visarea ursitului etc.
Părintele Gabriel Cazacu a răspuns astfel: 'Noi îi îndemnăm, cu toată smerenia, pe bunii noștri credincioși și credincioase să îl sărbătorească și să îl cinstească pe Sfântul Apostol Andrei participând la Sfânta Liturghie, rugându-se și cerându-i ajutorul, fiecare dintre ei având mare smerenie la acest sfânt!'.
'Bine-nțeles că există tot felul de tradiții populare, tot felul de obiceiuri locale. Țara noastră este binecuvântată cu un izvor nesecat de asemenea tradiții și superstiții, dar noi trebuie să păstrăm esența credinței neștirbită și să o predăm generației de mâine, copiilor și nepoților noștri, așa cum și noi am preluat-o, curată și neschimbată! Să rugăm pe Sfântul Apostol Andrei să ne ocrotească și să mijlocească pentru noi, românii, și pentru România! Mântuire, pace și binecuvântare, acum și pururea în vecii vecilor! Amin!', a spus părintele Gabriel Cazacu, într-un interviu pentru DC News.
Sfântul Apostol Andrei a fost proclamat Ocrotitorul României în anul 1997. Ziua prăznuirii sale a devenit sărbătoare bisericească naţională, ca urmare a Hotărârii Sfântului Sinod din 14 noiembrie 2001. De asemenea, Sfântul Apostol Andrei a fost ales drept ocrotitorul Catedralei Naţionale - Catedrala Mântuirii Neamului.
Tradiţia amintește despre prezenţa Sfântului Apostol Andrei în părţile Dobrogei, unde apostolul şi însoţitorii săi şi-au găsit loc de odihnă într-o peşteră. În anul 1943, episcopul Chesarie Păunescu al Dunării de Jos a sfinţit acest aşezământ cu numele de "Peştera Sfântului Apostol Andrei". În prezent în acest loc a fost ridicat un complex monahal, "Mănăstirea Sfântului Apostol Andrei".
Ziua de 30 noiembrie, în care se face pomenirea Sfântului Apostol Andrei, a fost consacrată ca zi de sărbătoare legală în care nu se lucrează, prin Legea nr. 147 din 23 iulie 2012, iar apoi promulgată prin decret prezidenţial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News