SFÂNTUL ANDREI. Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Andrei

SFÂNTUL ANDREI. Sărbătoarea de Sfântul Andrei este una dintre cele mai importante praznice creștinești de peste an și cea care marchează începutul iernii. 

SFÂNTUL ANDREI. La fel că multe alte sărbători tipic românești, și cea de Santandrei este bogată într-o mulțime de tradiții și obiceiuri care se respectă cu sfințenie în noaptea dintre 29 și 30 noiembrie, când se celebrează patronul spiritual al românilor.

Alungarea lupilor

SFÂNTUL ANDREI. Obiceiurile din străbuni spun că în noaptea care face trecerea spre prăznuirea Sfântului Andrei, animalele (în special lupii) căpăta puteri magice. Pentru alungarea acestora din jurul gospodăriile, tradiția te îndeamnă să nu îți piepteni părul, să nu mături ori să faci curăț în casă și să nu dai gunoiul afară din casă.

Aflarea ursitului

SFÂNTUL ANDREI. Noaptea de Sfântul Andrei oferă șansa fețelor singure să își afle ursitul prin câteva metode tradiționale:

-metodă oglinzii-te așezi între două oglinzi puse față în față, dezbrăcată, cu două lumânări aprinse în mână și te uiți într-una dintre oglinzi; tradiția spune că la scurt timp, în oglindă din spate vei putea observă imaginea sau portretul viitorului soț;

-metodă busuiocului sub pernă-dacă ții post în ajunul Sfântului Andrei și îți pui busuioc sub pernă înainte de culcare, există șanse mari să îți visezi sortitul;

-metodă verighetei-aruncă o verighetă sfințită de preoți într-un pahar cu apa neîncepută și îți va apărea chipul viitorului soț.

Alungarea blestemelor

SFÂNTUL ANDREI. Potrivit superstițiilor, noaptea de Sfântul Andrei este propice pentru aruncarea blestemelor. Există o datină străveche care te ajută să te protejezi împotrivă acestora, pentru realizarea căreia ai nevoie de un pumn de sare grunjoasă și nouă boabe de grâu. Încinge bine sărea și asaz-o pe o placă de lemn, apoi aranjează boabele în jurul ei, sub formă unui cerc. Întinde palmă dreaptă deasupra grămăjoarei și spune de trei ori, cu voce tare, "Mă eliberez de tot ce este negativ în mine și în jurul meu și rămân curăț".

Alungarea spiritelor rele

SFÂNTUL ANDREI. Se spune că în noaptea de Sfântul Andrei, varcolacii și strigoii prind viață și bântuie gospodăriile. Potrivit tradiției, dacă mănânci usturoi în acea seară și ungi bine toate pragurile ușilor și pervazurile ferestrelor cu acest aliment, vei fi protejat de spiritele rele.

Atragerea norocului și sănătății

SFÂNTUL ANDREI. Grâul încolțit este cea mai populară tradiție de Sfântul Andrei. Datină spune că fiecare persoană trebuie să pună la încolțit grâu de această sărbătoare, pentru a atrage norocul și sănătatea de partea ei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel