SFÂNTUL MARE MUCENIC DIMITRIE. Luni, 26 octombrie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir.
SFÂNTUL MARE MUCENIC DIMITRIE sau SFÂNTUL DUMITRU izvorâtorul de Mir este considerat, în tradiția populară românească, patronul păstorilor sau cel care desfrunzeşte codrul şi usucă toate plantele. Este sărbătorit în fiecare an pe 26 octombrie, atât de creștinii ortodocși, cât și de cei catolici.
SFÂNTUL DUMITRU a fost ucis pentru că era creștin
SFÂNTUL DUMITRU a trăit în timpul împăraţilor Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305). Fiu al prefectului din Tesalonic, a fost numit guvernator al Tesalonicului, după moartea tatălui său. Împăratul Maximian a aflat că SFÂNTUL DUMITRU era creştin și l-a întrebat dacă sunt adevărate cele auzite despre el. SFÂNTUL DUMITRU a mărturisIT cu îndrăzneală că este creştin şi a defăimat închinarea păgânească. Pedeapsa: Dimitrie a fost închis în temniţă şi ucis cu suliţa.
SĂRBĂTOARE SFÂNTUL DUMITRU. În credinţa populară, anul este împărţit în două anotimpuri: vară şi iarnă. Există credinţă că, în ziua de SFÂNTUL DUMITRU, căldura intră în pământ şi gerul începe să-şi arate colţii.
[citeste si]
SĂRBĂTOARE SFÂNTUL DUMITRU. În ajunul sărbătorii Sfântului Dumitru, se aprind focuri, peste care sar copii, pentru a fi sănătoşi tot anul. Focul are şi menirea de a alunga fiarele şi de a încălzi morţii. După ce focul este stins, ţăranii aruncă un cărbune în grădină, pentru ca aceasta să primească putere de a rodi.
SĂRBĂTOARE SFÂNTUL DUMITRU. Acest mare sfânt este considerat și patronul păstorilor. Este ziua în care ciobanii află cum va fi iarna. Aceștia își așază cojocul în mijlocul oilor și așteaptă să vadă ce oaie se va așeza pe el. Dacă se va culca o oaie neagră, iarna va fi bună, iar dacă se va culca o oaie albă, iarna va fi aspră. Un alt mod de a afla cum va fi iarna, este să urmărești mersul oilor în dimineața sărbătorii Sfântului Dumitru. Dacă dimineața se va trezi întâi o oaie albă și va pleca înspre sud, iarna va fi grea; dacă se va trezi o oaie neagră și va pleca spre nord, iarna va fi ușoară.
SĂRBĂTOARE SFÂNTUL DUMITRU. Potrivit altor tradiţii, dacă de Sfântul Dumitru este vreme aspră, iarna va fi bună, iar de va fi vreme bună, toamna va fi lungă şi frumoasă. Dacă luna va fi plină şi cerul acoperit de nori, iarna va fi aspră, cu zăpezi mari.
SĂRBĂTOARE SFÂNTUL DUMITRU. Cu ocazia acestei sărbători, în unele sate româneşti, se obişnuieşte tăierea coamei cailor tineri, sub trei ani, pentru ca aceasta să crească frumos. În Bucovina, semănarea usturoiului după sărbătoarea de Sfântul Dumitru este considerat semn de rău augur.
SĂRBĂTOARE SFÂNTUL DUMITRU. În ziua de Sfântul Dumitru, femeile trebuie să împartă copiilor fructe uscate, mere, nuci, covrigi şi, în unele zone, se împarte pentru sufletul celor morţi, grâu fiert în lapte.
SĂRBĂTOARE SFÂNTUL DUMITRU. Pe 27 octombrie, este cinstit Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, Basarabov, ocrotitorul Bucureştilor. Moaştele sale au fost aşezate cu cinste, în iunie 1774, în actuala Catedrală Patriarhală din Bucureşti. Racla cu moaştele Cuviosului Dimitrie a fost scoasă în procesiune pe străzile Bucureştiului de mai multe ori.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu