Sfântul Ilie, 20 iulie. Prăjitura pregătită de gospodine, astăzi: Rețeta românească

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pixabay

Astăzi, de Sfântul de Ilie, gospodinele pregătesc o anumită prăjitură pentru această sărbătoare. Iată cum se prepară.

Ingrediente

6 ouă
150 gr zahăr pudră vanilat
125 gr făină 000
3 linguri ulei
1 lămâie
4 mere
4 linguri frişcă

Cum se prepară prăjitura pentru Sfântul Ilie

Merele se curăţă de coajă şi cotor, se taie feliuţe de 1 cm grosime şi se aşează la scurs pe prosoape de hârtie. Ouăle se separă, iar gălbenuşurile se freacă împreună cu jumătate din cantitatea de zahăr, până devine o cremă groasă, scrie culinar.ro.

Albuşurile se bat spumă cu un strop de sare. Când spuma devine foarte tare, se adaugă restul de zahăr şi se bate din nou. Se pun apoi gălbenuşurile frecate şi făina şi se amestecă până se omogenizează aluatul. Într-o tavă rotundă, tapetată cu făină, se aşează feliuţele de mere uscate şi se toarnă aluatul pe deasupra.

Se coace la foc potrivit până e coca gata, apoi se dă la rece. Se răstoarnă invers, cu merele deasupra şi se ornează cu frişcă proaspăt bătută, fructe colorate, ciocolată rasă sau sos de ciocolată.

Vezi și: Sfântul Ilie, 20 iulie. Ce trebuie să faci astăzi, în această zi de mare sărbătoare

De asemenea, dacă îți dorești să te bucuri de o prăjitură cu mere dar de post, poți încerca rețeta de mai jos:

Ingrediente aluat

200ml apă
200ml ulei
6 linguri de zahăr
o linguriță bicarbonat de sodiu
o lingură oțet
500g făină

Ingrediente umplutură

1,5kg de mere
4-5 linguri de zahăr
2 lingurițe scorțișoară

Vezi și: Sfântul Ilie, 20 iulie. Ce nu trebuie să faci astăzi

Cum se prepară prăjitura de post cu mere

Curăță merele de coajă și dă-le pe răzătoarea mare. Pune merele rase împreună cu cele 4 linguri de zahăr într-o cratiță cu fund dublu. Călește totul la foc mic până când zeama lăsată de mere se va evapora. Adaugă peste merele călite scorțișoara și dă-le deoparte pentru a se răcori puțin, potrivit paginidebucate.ro.

Într-un bol mai larg amestecă apa cu uleiul și zahărul până când zahărul se va topi. Separat dizolvă bicarbonatul de sodiu într-o lingură de oțet și adaugă-l peste amestecul de apă, ulei și zahăr. Adaugă puțin câte puțin făina până obții un aluat nelipicios și elastic. La început ajută-te de o spatulă de silicon sau o lingură pentru a încorpora. Când aluatul devine prea dens pentru a amesteca cu lingura, varsă-l pe blat și continuă să adaugi făină și să frămânți până capătă consistența necesară.

Vezi și: Acatistul Sfântului Ilie. Îi ajută pe credincioșii care îl rostesc

Împarte aluatul în două jumătăți și întinde-l cu ajutorul făcălețului în strat subțire. Pune prima foaie de plăcintă într-o tavă tapetată cu hârtie de copt sau presărată cu puțină făină. O tavă potrivită aceastei rețete de plăcintă cu mere ar trebui să aibă dimensiuni de aproximativ 30 x 40 cm.

Mai departe adaugă merele călite și deasupra lor a doua foaie de aluat. Înțeapă aluatul de plăcintă din loc în loc cu vârful unei furculițe, apoi bagă plăcinta la cuptor, la 180 de grade, pentru aproximativ 25-30 de minute sau până când aluatul este bine rumenit. Imediat bucătaria va fi inundată de mirosul îmbătător al merelor aromate cu scorțisoară. Înainte de a servi plăcinta cu mere pudreaz-o cu zahăr pudră! Acesta va accentua gustul plăcintei și îi va da mai multă savoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel