Sărbătoarea de SFÂNTUL NICOLAE este asociată cu darurile pe care le oferim copiilor, dar şi celor dragi-rude şi prieteni.
Figurinele de turtă dulce, preparate cu multă miere, cu nuci şi cu scorţişoară sunt dulciuri delicioase şi simboluri de longevitate.
În ziua Sf. Nicolae se dăruiesc celor dragi: dulciuri, fructe ( mere, struguri, nuci), cărţi educative, lumânări colorate, o pungă cu grîu sau cu orez, simboluri ale sporului în gospodărie, flori şi mai ales busuioc.
De secole, copiii cuminţi şi harnici primesc fructe, covrigi şi colăcei cu miere, aşa cum Episcopul Nicolae le oferea copiilor în timpul vieţii lui pământene.
Cadouri pentru sărbătoriţi
În ziua praznicului, este bine să dăruim sărbătoriţilor din familie un cadou inedit: o floare (pentru a avea parte de împliniri), dulciuri ( care să-i apere de dezamăgiri şi viaţa să le fie dulce) şi o lumânare decorativă (o făclie care să le lumineze mereu drumul).
Darurile pe care le oferiţi, să le înfăşuraţi în săculeţe de culoare albă sau aurie, apoi să le puneţi în cizmuliţe sau în pantofi. Tradiţia spune că aceste ambalajele de culoare albă şi aurie sunt simbolul armoniei şi, în noaptea Sfântului, au putere magică.
Ce cadouri nu trebuie să oferim de Moş Nicolae
Nu trebuie să oferiţi celor dragi obiecte ascuţite-truse de tot felul şi obiecte de culoare neagră: fulare, mărgele sau cravate.
Sfantul Nicolae este sărbătoarea copiilor, este ziua cadourilor pentru cei mici, a bucuriei şi a veseliei. Mai precis, în noaptea de 5 spre 6, se spune că Moş Nicolae vine la fereastră şi pune în ghetuţele copiilor dulciuri şi alte daruri. Este o sărbătoare a creştinătăţii, dar nu numai. În copilarie, toţi îl aşteptăm cu nerăbdare să ne bucure cu câte ceva, de regulă, dulciuri.
Circa 800.000 de români poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae
Aproximativ 800.000 de cetăţeni români poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae. Potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, este vorba de peste jumătate de milion de bărbaţi şi peste 280.000 de femei.
Astfel, din totalul româncelor, peste 206.800 poartă numele Nicoleta, 53.797 pe cel de Niculina ori Nicolina, iar alte aproximativ 10.000 de femei pe cel de Niculiţa sau Neculiţa.
De asemenea, 4.700 se numesc Nicole şi Nikole, alte peste 3.300 poartă numele de Nicola ori Nikola, Neculina şi Necolina fiind numele altor aproximativ 3.000 de românce. Potrivit MAI, dintre bărbaţii care îşi sărbătoresc onomastica cu ocazia Zilei Sfântului Ierarh Nicolae peste 325.700 poartă numele Nicolae, aproximativ 60.000 pe cel de Niculai ori Neculai, 29.796 se numesc Niculae, iar alţii peste 25.700 Nicu.
Peste 45.000 de români se numesc Nicuşor, 12.721 poartă numele Nicolaie, 2.200 de români pe cel de Niculaie, iar alţi peste 1.000 se numesc Nicola.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News