SFÂNTUL PANTELIMON, doctor fără arginți – Tradiții și obiceiuri

SFÂNTUL PANTELIMON: Duminica, 27 iulie, romanii îl prăznuiesc pe Sfântul mare mucenic și tamaduitor, doctor fără arginți PANTELIMON.

SFANTUL PANTELIMON, doctor fără arginți – Tradiții, obiceiuri, superstiții
SFÂNTUL PANTELIMONFratele mai mic al Sfântului Ilie, Sf. Pantelimon, cunoscut și ca Sfântul Ilie cel mic (sau cel schiop), sau Pintilie Călătorul, încearcă să-l facă pe acesta să fie mai îndurător cu crecincioșii care cad in păcat. Sf. Pantelimon se serbează pentru a liniști trăsnetele, arsurile și căderile de grindină, potrivit sfatulparintilor.ro.

SFÂNTUL MUCENIC  PANTELIMON s-a născut în anul 284 d.Hr, în orasul Nicomidia. A trăit în timpul împaratului Maximian (286-305). La naștere a primit numele de Pantoleon, un nume păgân care înseamnă "cel în toate puternic ca un leu". După ce a primit Taina Botezului de la preotul Ermolae, a luat numele Pantelimon, "cel cu totul milostiv". 

SFÂNTUL PANTELIMON este unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți sfinți ai Bisericii lui Hristos. Pomenit în data de 27 iulie, acest sfânt este adesea numit "doctor fără de arginți", arătându-se prin aceasta cum că el n-a umblat după averi și s-a mulțumit cu ceea ce putea avea din rosturile lui și nu cerea de la nimeni să-i plăteasca pentru binefacerile făcute. Sfântul Pantelimon este considerat ocrotitorul medicilor și tămăduitor al bolnavilor, el este un model de doctor, slujitor și creștin următor lui Hristos.

Citește și: Sfântul Ilie, 20 iulie. Tradiţii şi obiceiuri

SFÂNTUL PANTELIMONSe zice că în ziua de Sf. Pantelimon, cerbul iese din apă și aceasta începe să se raceasca, frunza teiului se întoarce pe dos, semn că vara se duce și lasă în locul ei iarna. În această zi se mănanca porumb și dovlecei pentru a fi mai viguroși în timpul iernii. În ziua de Sf. Pantelimon se impart multe fructe, pentru ca poamele să nu fie viermănoase anul urmator.

De asemenea, se mai spune ca oamenii care lucreaza în ziua de Sf. Pantelimon sunt condamnați să se îmbolnavească de ciuma, să aiba parte de ceasuri negre și pagube în viața de familie.

Rugăciune pentru vindecare

SFÂNTUL PANTELIMON. Dumnezeule Atotputernice, Cela ce cu mila Ta pe toate le zidesti spre mantuirea neamului omenesc, cerceteaza-l pe robul Tau (...), pe cel ce cheama numele lui Hristos, vindeca-l de toata boala trupeasca si slobozeste-l de pacat si de ispitirile pacatoase, de orice necazuri, si orice asuprire vrajmaseasca indeparteaz-o de la robul Tau. Ridica-l pe el din patul pacatului si il aseaza in Sfanta Ta Biserica – sanatos cu trupul si cu sufletul ca sa slaveasca impreuna cu toti oamenii, prin fapte bune, numele lui Hristos, ca Tie iti inaltam slava impreuna cu cel fara de inceput al Tau Fiu si cu Sfantul Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Moaștele Sfântului Pantelimon

 Moastele SFÂNTUL PANTELIMON sunt imprastiate in toata lumea crestina.

SFÂNTUL PANTELIMONCatedrala Episcopala din Galati si Catedrala Mitropolitana din Iasi pastreza, cu mare bucurie, cate o particica din Sfintele sale Moaste. In Bucuresti, multe biserici s-au invrednicit de darul cel mare al prezentei unei particele din Moastele Sfantului Pantelimon. Acestea sunt urmatoarlee: Biserica Sfantul Stelian Lucaci (str. Logofat Udriste), Biserica Sfantul Dumitru Posta (in spatele Muzeului de Istorie a Romaniei), Manastirea Plumbuita (str. Plumbuita, nr. 58), Biserica Adormirea Maicii Domnului – Precupetii Noi, Biserica Sfantul Antonie cel Mare ((Aleea Valea Boteni, str. Romancierilor), Biserica Stavropoleos, Biserica Sfantul Alexie (Calea Serban Voda, nr. 123), Biserica Sfantul Pantelimon (str. Iancu Capitan, nr. 24).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel