Femeile afgane, de la studente şi până la activiste cunoscute în spaţiul public, privesc revenirea talibanilor la putere cu foarte multă îngrijorare, deşi unele dintre ele spun că vor rămâne în ţară până la capăt.
În prima noapte sub regimul talibanilor, Aisha Khurram, de 22 de ani, nu a putut închide ochii. Între zgomotul gloanţelor şi cel al avioanelor care evacuează cetăţenii străini, ea spune că probabil nu va putea uita această zi care 'ne-a distrus sufletele'.
'Pentru întreaga ţară, să vezi totul prăbuşindu-se într-un moment, este sfârşitul lumii', a declarat luni dimineaţă pentru AFP această studentă afgană, la câteva ore după intrarea talibanilor în Kabul.
Aisha Khurram, care a reprezentat tineretul afgan pe lângă ONU, urma să-şi obţină diploma la universitatea din Kabul în lunile viitoare. Însă, duminică dimineaţă, ea şi colegele sale nu au putut intra în campus şi viitorul lor este mai mult decât nesigur.
'Lumea şi liderii afgani au lăsat baltă tineretul afgan în modul cel mai crud care poate fi imaginat', a spus ea. 'Este un coşmar pentru femeile care au făcut studii, care doreau un viitor mai bun pentru ele şi generaţiile viitoare', a mai afirmat Aisha Khurram. Atunci când conduceau ţara, între 1996 şi 2001, talibanii au impus o versiune foarte strictă a legii islamice, care le interzicea femeilor să lucreze sau să studieze.
Portul burka era obligatoriu în public şi ele nu puteau părăsi domiciliul decât dacă erau însoţite de un 'mahram', un însoţitor masculin din familie.
Flagelările şi execuţiile, între care şi lapidarea pentru adulter, erau practicate în pieţele oraşelor şi pe stadioane. Plecarea talibanilor de la putere nu a dus totuşi la ameliorarea vieţii tuturor afganelor, în special în regiunile rurale.
Talibanii au afirmat în mai multe rânduri că vor respecta drepturile omului dacă revin la putere în Afganistan, în special pe cele ale femeilor, dar în acord cu 'valorile islamice'. Femeile afgane sunt cele care cred cel mai puţin în aceste promisiuni, în special cele care, timp de două decenii, au mers la universitate, au ocupat posturi de răspundere, mai ales în politică, în jurnalism, în magistratură sau chiar în forţele de securitate.
În cursul ultimelor 24 de ore, femei foarte cunoscute la Kabul au vorbit pe reţelele sociale pentru a depune mărturie privind tristeţea lor după ce ţi-au văzut ţara şi vieţile căzând din nou în mâinile talibanilor.
'Mi-am început ziua privind străzile goale din Kabul, îngrozită pentru locuitori', scrie Fawzia Koofi, o militantă pentru drepturile omului şi fostă vicepreşedintă a Parlamentului afgan.
'Istoria se repetă atât de repede', adaugă ea. 'Frica rămâne în voi ca o pasăre neagră', scrie la rândul ei Muska Dastageer, conferenţiară la Universitatea americană din Afganistan, inaugurată la cinci ani după plecarea talibanilor. 'Ea îşi deschide aripile şi nu mai puteţi respira'.
Contul de Twitter al Radei Akbar, o femeie de 33 de ani, era plin luni de emoticoane cu 'inimi frânte'.
'Afganistanul meu iubit s-a prăbuşit sub ochii mei', a scris ea într-un mesaj. Într-o altă postare pe Twitter, o fotografie devenită virală arată un bărbat acoperind cu vopsea fotografia unei mirese surâzătoare afişată în vitrina magazinului. Pentru ea, gestul acestui bărbat arată că de acum 'femeile trebuie şterse din spaţiul public', pentru că talibanii nu tolerează reproducerea de imagini cu femei. Această pictoriţă şi fotografă este cunoscută pentru autoportretele sale care reprezintă o declaraţie de independenţă şi revendicarea moştenirii sale, în numele afganilor.
'Invizibilă' în acest an, ea a fost constrânsă să-şi organizeze expoziţia, care aducea un omagiu unor personalităţi feminine afgane, în mediul online, după ce a primit ameninţări. 'Vreau să devin invizibilă şi să mă ascund de lume', a scris ea în ultima postare pe Twitter.
Sâmbătă, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a declarat 'îngrozit' să vadă că 'drepturile obţinute cu greu de fetele şi femeile afgane sunt pe cale să le fie răpite'. Sahraa Karimi, una dintre regizoarele afgane cele mai cunoscute, a spus că nu are intenţia de a părăsi Afganistanul 'Până la capăt, nu îmi voi abandona ţara', a declarat ea într-o înregistrare video postată pe Twitter, cu ochii în lacrimi.
'Poate mulţi se vor gândi că este nebunie. Dar nebunie este ce au făcut cei care au abuzat de patria noastră (....). Prostie este ceea ce a arătat lumea întorcându-ne spatele', a mai spus ea, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu