Suntem din ce în ce mai îngrijorați de cât timp petrecem pe telefon. O privire în setări (timpul estimat petrecut pe telefon) ne poate revela o realitate incomodă: telefonul, menit să ne ajute, a devenit o obsesie.
„Rețelele sociale se bazează pe FOMO (frica de a rămâne pe dinafară), simțeam că nu pot să mă desprind”, a declarat pentru BBC Luke Martin, un tânăr canadian de 16 ani. „Instagram a fost un declanșator”, a mai spus acesta.
Luke nu e singur. Un studiu al Universității Harvard arată că rețelele sociale activează aceleași zone ale creierului pe care le activează și substanțele interzise. Preocuparea pentru utilizarea telefonului în rândul tinerilor e justificată. În Marea Britanie, un sfert dintre copiii cu vârste între 5 și 7 ani au deja smartphone. Unele studii indică o legătură între rețelele sociale și impactul negativ asupra sănătății mintale, în special la copii. Unii experți cer limite de vârstă pentru utilizarea smartphone-urilor. Alții, ca Luke, aleg telefoane simple, „mute”. Noul său telefon permite doar SMS-uri, apeluri, hărți și câteva funcții elementare.
„Prietenii mei stau pe telefon 4-5 ore pe zi, eu stăteam la fel înainte”, spune Luke. „Acum folosesc telefonul doar 20 de minute pe zi, e minunat pentru că îl folosesc doar pentru ce am nevoie”, a mai declarat acesta.
Nu doar tinerii apelează la telefoanele simple. Părinții le urmează exemplul pentru a fi mai prezenți în familie. Lizzy Broughton, mama unui băiețel de 5 ani, a cumpărat recent un telefon Nokia pliabil din „vechea școală”: „M-a ajutat să îmi corectez propriile obiceiuri, petrec mult mai mult timp de calitate cu fiul meu”. Când va veni vremea ca băiatul ei să aibă propriul telefon, va alege un model similar. „Nu mi se pare o idee prea bună să înceapă direct cu un smartphone. E ca și cum le dăm lumea pe mână și le spunem să se descurce”, a mai declarat femeia.
Vânzările de telefoane simple cresc în America de Nord. Magazinele specializate primesc tot mai mulți clienți care caută dispozitive low-tech. Renunțarea la smartphone nu e ușoară. Unele școli cer ca elevii să aibă anumite aplicații, iar copiii își văd prietenii cu telefoane scumpe.
Există soluții: dispozitive care blochează anumite aplicații sau telefoane minimaliste, fără iconițe, doar cu text, create special pentru a evita dependența de scroll infinit.
În timp ce companiile mari câștigă miliarde din reclame pe rețelele sociale, tot mai mulți utilizatori caută alternative. Tânărul canadian Luke își menține alegerea, spre amuzamentul prietenilor. „O consideră ciudată, dar nu mă interesează, m-a ajutat mult. Sunt într-un loc mai bun acum”, a mai conchis acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News