Titi Aur, specialist în conducere defensivă, a explicat ce trebuie să faci atunci când te trezești cu apă pe parbriz și pierzi vizibilitatea.
În cadrul emisiunii DC Conducem, la DC News, Titi Aur, specialist în conducere defensivă, a explicat cât de periculos este să conduci chiar atunci când începe ploaia, mai ales dacă aceasta a venit după o perioadă secetoasă.
„Ploaia înseamnă în primul rând aderență mai mică. Când vine o ploaie după o perioadă mai lungă de secetă, șoseaua este cu o mâzgă și mai alunecoasă. Șoseaua cu ploaie multă și de mult este mai aderentă decât șoseaua de la începutul ploii. Cu cât a fost mai mult timp fără ploaie, cu atât se adună mai mult pământ și nisip în porii asfaltului. Când vine ploaia, toată mâzga asta e mutată și șoseaua devine mai alunecoasă. După ploaie mai multă, șoseaua devine mai aderentă, dar nu ca pe uscat, ci doar mai aderentă decât pe mâzgă“, a explicat Titi Aur.
Foto: Unsplash
De asemenea, Titi Aur a spus care sunt pașii de urmat în situațiile în care te trezești cu apă pe parbriz din sens opus și pierzi vizibilitatea.
„Este o întâmplare destul de dificilă, mai ales când la volan este o persoană mai fără experiență sau mai sperioasă. Aici poate exista o diferență între bărbați și femei, deoarece în general femeile sunt mai sperioase, că așa este normal. Primul lucru care trebuie făcut e să anticipezi că la un moment dat, când treci pe lângă mașina care vine din față, s-ar putea să-ți arunce apă pe parbriz.
Din păcate, șoselele nu sunt făcute atât de bine încât să se scurgă apa - chiar și pe A3 București - Ploiești e o zonă în care stă apa și e și trecut „pericol de acvaplanare“ - și e posibil chiar pe autostradă să-ți sară apă de la mașinile care vin din față.
În primul rând ar trebui să te antrenezi pentru asta. Eu încerc să simulez (n.r. la Academia Titi Aur) să se arunce o găleata de apă pe parbriz când treci. Trebuie să ții direcția, să nu tragi de volan sau să eviți apa care îți vine pe geam, că e și tendința de evitare, iar în al doilea rând, mâna trebuie să se ducă urgent către ștergătoare la maxim.
Dacă nu ai senzori de ploaie și nu plouă, trebuie să ai reflexul să dai drumul la ștergătoare, adică să fii antrenat cu mașina ta. Dacă ești cu o mașină pe care nu o cunoști, din reflex se va duce mâna cum știi de pe mașina ta.
De asemenea, trebuie să fii conștient că se poate întâmpla asta. Nu trebuie să te sperii, nu trebuie să tragi de volan. Trebuie doar să dai drumul la ștergătoare cât mai repede“, a explicat Titi Aur.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu