Sfatul experților de la University College London: Adulmecă portocale sau cafea de 2 ori pe zi. Efectele asupra creierului

Fotografie de la Ion Ceban @ionelceban: Pexels
Fotografie de la Ion Ceban @ionelceban: Pexels

Aroma cafelei cât și parfumul unei portocale proaspete sunt mici plăceri care sunt bune atât pentru trup, cât și pentru spirit.

Acum există și un studiu, realizat de o echipă de cercetători de la University College London (UCL), care a identificat beneficii suplimentare și nebănuite în ceea ce privește adulmecarea cafelei si a mirosului de portocală pentru contracararea efectelor așa-numitul Long Covid. De fapt, mulți subiecți care s-au confruntat cu virusul sunt nevoiți să trăiască mult timp cu pierderea gustului și a mirosului.

Potrivit sondajului, a mirosi o portocală sau a mirosi cafeaua de două ori pe zi ar ajuta la redobândirea mai rapidă a ambelor simțuri. Cafeaua și portocala, de fapt, ar facilita un fel de ”resetare a creierului” – relatează Supereva – astfel încât ar fi prețioase pentru a reobișnui pacientul să simtă atât aromele, cât și mirosurile pierdute odată cu infecția cu Coronavirus.

Prin urmare, acest truc simplu ar funcționa ca un antrenament olfactiv pentru a combate anosmia, una dintre cele mai debilitante probleme care caracterizează Covid-ul lung.

Acest tip de antrenament, explică din nou studiul britanic, lucrează pentru îmbunătățirea recunoașterii senzoriale și se recomandă să adulmeci, de două ori pe zi, timp de aproximativ zece secunde, mirosurile alimentelor comune prezente în mod normal în bucătărie. Dintre acestea, pe lângă cafea și portocale, sunt recomandate și lămâile, menta și nucșoara, cunoscute pentru a avea arome intense greu de confundat cu cele ale altor alimente.

Dar care este cauza anosmiei?

Conform testelor disponibile, afectarea simțului mirosului și gustului ar fi determinată de modificări ale creierului, astfel încât deconectarea dintre două părți ale creierului ar duce la incapacitatea de a procesa corect informațiile. 

Unele mirosuri ar fi, prin urmare, utile pentru a face din nou să comunice cortexul orbifrontal și prefrontal compromis de Covid19, ajutând la repararea conexiunii întrerupte. Nimic mai ușor de încercat acasă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel