Sfatul Salvamont: Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul

Pexels
Pexels

Întâlnirea cu ursul sau alt animal sălbatic nu este o problemă de „dacă”, ci de „când”, mai ales pentru iubitorii muntelui, care pleacă în drumeții. 

Cei care iubesc muntele și drumețiile se expun unui risc care poate fi evitat, însă nu înlăturat complet: întâlnirea cu animalele sălbatice. Salvamontul intervine adeseori pentru salvarea turiștilor speriați sau blocați pe munte, în astfel de situații. 

„În primul rând le recomand să nu plece singuri, să plece cel puțin 2-3 sau grup cât mai mare. Este bine să aibă un fluier, să fluiere pe traseu, să își anunțe prezența. Pentru cei care vor există și sprayuri pentru urs, care îi pot ajuta în caz de atac. Ursul de obicei se retrage din potecă dacă aude zgomot sau din zona respectivă. Nu este bine să fugim, nu este bine să ne îndepărtăm de grup. Dacă unul din grup pleacă, este posibil ca ursul să se ia după el. Bineînțeles, nu trebuie agresat ursul, urlat la el pentru că animalul se poate îndepărta”, a explicat la Digi24 Laurențiu Paraschiv, coordonatorul Salvamont Bușteni.

Mâncarea nu se ține în cort

În cazul excursiilor în natură la cort, este esențial să știm să depozităm alimentele, astfel încât să ne putem feri de animalele care ar putea adulmeca hrana. 

„Cel mai indicat este să fie urcată în copaci (n.r. - mâncarea), ridicată cu un sac cu tot, este bine de făcut un mic gărduleț în jurul taberei, în jurul cortului, ca să îi anunțe prezența (n.r. - a animalului sălbatic), dar în niciun caz hrana nu poate fi lângă cort”, a mai adăugat coordonatorul Salvamont. 

Urs agresiv la lacul Colibița

În cursul serii de luni, 2 august, în localitatea Colibița, în curtea unei pensiuni și-a făcut apariția un urs agresiv. Localnicii au primit mesaje de tip ALERTĂ EXTREMĂ. Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bistrița Năsăud a confirmat prezența ursului agresiv în această zonă.

”ISU Bistrița-Năsăud a trimis mesaj prin sistemul Ro-Alert privind apariția unui urs în curtea unei pensiuni de pe raza localității Colibița – măsuri de autoprotecție. Intervin jandarmii montani.”, transmite ISU Bistrița-Năsăud, potrivit Bistrițeanul.

Vezi și: România e prea „mică” pentru câți urși trăiesc la noi. Gușă: O directivă a Guvernului Cioloș a triplat cifra. Situația e foarte gravă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel