Titi Aur, expert în conducere defensivă, a vorbit despre cum putem să ne ferim de incidente nefericite în perioada minivacanței de Revelion.
Publicitate
"În primul rând, fiecare trebuie să se gândească că i se poate întâmpla chiar și lui accidentul. Mulți consideră că accidentele nu li se pot întâmpla. În al doilea rând, cu cât un om are mai multă experiență și se simte stăpân pe mașină, cu atât e mai pasibil să facă un accident, tocmai pentru că consideră că nu i se poate întâmpla nimic.
În al treilea rând, trebuie să înțelegem că toți trebuie să trecem pe același drum și nu este niciunul mai prioritar decât altul. Nu avem decât să așteptăm și să suportăm aglomerația, fiindcă orice încercare de a depăși coloana sau viteza de circulație nu face decât să creeze un pericol continuu. O să stai într-un stres continuu și ai să vezi că nu ai economisit aproape deloc timp,”, a transmis Titi Aur, pentru DC News.
"Intrăm și în sfaturile clasice:
- să fim atenți la temperatura de afară, apariția poleiului;
- să fim atenți la pregătirea și echiparea mașinii, să avem anvelope, lichid de curățare a parbrizului, să avem căldură, să avem filtru de particule;
- să fim atenți la distanța regulamentară, să păstrăm regula celor două secunde – niciodată să nu fim la mai puțin de două secunde de frânare față de mașina din fața noastră.
- să respectăm regula fermoarului când se îngustează drumul”, a adăugat Titi Aur.
"În weekend sau în perioada sărbătorilor se amestecă cele două categorii de șoferi: șoferul profesionist și șoferul amator. Aici nu mă refer la gradele de pe permis sau la cartea de muncă. Șoferul amator este cel care circulă doar din când în când, poate să aibă toate gradele pe permis și să fie chiar angajat ca șofer. Dacă el circulă foarte rar, atunci el are comportament de șofer amator. Șoferul profesionist este cel care circulă toată ziua, nu mă refer atenție la acte.
Ei bine, șoferii trebuie să țină cont că apare acest amestec de șoferi. Adică șoferul din fața ta poate fi mai puțin abil la volan, să frâneze mai mult decât trebuie sau unde nu trebuie, să nu aprecieze momentul oportun de a vira. Aceste lucruri îi vor surprinde pe șoferii profesioniști. Nu putem scăpa de această situație fiindcă atunci când de exemplu soțul bea un pahar, soția trece la volan, ceea ce înseamnă că apare acest pericol”, a conchis expertul în conducere defensivă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu