Pentru ca schimbările bruște de temperatură să nu ne prindă cu garda jos, experții recomandă o serie de măsuri speciale pentru întreaga perioadă a sezonului rece.
Încă puțin și zilele reci de iarnă își vor intra pe deplin în drepturi. Pentru a te bucura din plin de toată distracția în perioada vacanței de Craciun, îți recomandăm să ții cont de următoarele sfaturi, valabile atât pentru tine cât și pentru toți cei dragi din familia ta.
Fructele și legumele sunt la mare căutare în perioada verii, dar acestea nu trebuie neglijate nici pe timp de iarnă. Fructele precum clementinele, mandarinele, portocalele, lămâile sunt bogate în vitamina C și ar trebui ca mereu să aibă un loc în alimentația ta. Acest „mic ajutor” ține răcelile departe de casa voastră și va întări sistemul imunitar. Cartofii dulci, țelina și sfecla sunt “vedetele” meniului de la finalul anului, pentru că vin cu un aport benefic de vitamine (A, B, D), atunci când organismul are cea mai mare nevoie de acestea.
Indiferent de anotimp, hidratarea orgnismului rămâne la fel de importantă. Pe întreaga perioadă a sezonului rece toți membrii familiei tale pot bea lichide calde, în locul celor răcoritoare. Ceaiuri, sucuri din fructe sau legume și, bineînțeles, cât mai multă apă. De evitat sunt băuturile carbogazoase și cele cu un conținut ridicat de zahăr. Acestea favorizează deshidratarea, fiind o piedică în obținerea unui tonus imunitar perfect.
Este sfatul pe care orice nutriționist l-ar da paciențior săi indiferent de anotimpul în care ne aflăm. Așadar, redu consumul de produse fast-food și alimente semipreparate. Atenție la cantitățile de făină și zahăr pe care le folosești pentru că acestea contribuie la slăbirea sistemului imunitar. Iată câteva sugestii pe care le poți să le prepari rapid: supe (nelipsite din meniul acestor luni), paste, salate etc.
Mișcarea (chiar și plimbările în parc) contribuie la menținerea unui tonus excelent, mai ales că deficitul de vitamina D (cauzat de un contact redus cu razele de soare), poate genera stări ușoare de anxietate. Totodată, există foarte mult sporturi pe care poți să le practici doar în lunile de iarnă: ski, săniuș, bulgăreală, construirea oamenilor de zăpadă. Așadar, sedentarismul trebuie să dispară de pe ordinea de zi, pentru că mișcarea stimulează secrețiile de serotonină și dopamină din corp.
Ia în calcul aceste sfaturi benefice pentru sănătatea întregii tale familii, ținând departe de căminul vostru afecțiunile sezoniere din această perioadă a anului!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu