Sfaturi pentru a te odihni mai bine: Renunță la televizor în dormitor

FOTO: Freepik @amenic181
FOTO: Freepik @amenic181

Mulți români adorm cu televizorul pornit, dar acest obicei nocturn poate avea consecințe negative pentru calitatea somnului.

Mulți dintre noi adorm cu televizorul pornit, fie că urmărim știrile de seară sau acea comedie preferată revăzută deja de nenumărate ori. Unii chiar nu își pot imagina cum ar adormi fără acest obicei nocturn. Dar este oare acest obicei benefic pentru somn sau, dimpotrivă, îl perturbează? La urma urmei, ni se spune mereu că ecranele folosite pe timp de noapte ne pot afecta ciclurile naturale de somn și ne pot ține treji mai mult decât ne dorim, relatează Yahoo News.

De ce reusesc unii oameni să adoarma cu televizorul pornit?

Televizorul produce zgomot, iar de obicei avem nevoie de liniște pentru a dormi. Atunci, cum își explică unii oamenii faptul că sunt adormiți de zgomotul unei comedii cu coloana sonoră plină de râsete de fundal? Aric Prather, psiholog specializat în tratarea insomniei, declară pentru Yahoo Life că nu se știe exact de ce unii oameni pot adormi cu televizorul pornit, în timp ce altora le este imposibil. Totuși, el susține că creierul nostru își poate limita procesarea stimulilor externi, permițându-ne să dormim chiar și dacă există zgomot de fundal. “Unii oameni sunt mai sensibili decât alții, iar unii stimuli sunt mai alertați”, explică Prather.

Molly Atwood, profesor asistent de psihiatrie și științe comportamentale la Universitatea Johns Hopkins, spune că motivul pentru care majoritatea oamenilor se simt confortabil cu televizorul pornit este acela că acesta oferă un zgomot de fundal care le permite să își calmeze sau să își distragă mintea. “Corpul nostru are un sistem similar instinctului de foame - cu cât stăm mai mult treji, cu atât avem o poftă mai mare de somn. Dar dacă suntem anxioși sau sistemul nostru de ‘luptă sau fugă’ este activat, acest lucru poate anula tendința naturală a corpului spre somn”, spune ea.

Atwood susține că atunci când mintea cuiva este prea activă, aceasta poate anula dorința de somn. Televizorul poate permite oamenilor să se concentreze pe altceva, astfel încât să poată evita gândurile care îi pot ține treji. “Se simt mai relaxați, iar apoi somnul vine mai ușor”, notează ea.

Nicole Carmona, stagiară clinică postdoctorală la Programul de Sănătate a Somnului și Insomnie de la Stanford, declară pentru Yahoo Life că unii oameni se luptă cu “anxietatea de performanță” când vine vorba de somn; presiunea este prea mare. “În aceste circumstanțe, televizorul îi poate distrage pe indivizi de orice gânduri anxioase pe care le pot avea legate de adormire”, spune ea.

Este rău să adormi cu televizorul pornit?

Dr. Meena Khan, medic specialist în medicina somnului la Centrul Medical Wexner al Universității de Stat din Ohio, declară că dacă cineva are probleme cu somnul deficitar, televizorul poate fi un vinovat. “Urmărirea televizorului poate întârzia mersul la culcare, mai ales dacă persoana care se uită este captivată de programul difuzat”, spune ea. Adaugă că persoanele care se luptă cu insomnia ar trebui, de asemenea, să se asigure că creierul lor asociază patul cu somnul - nu cu petrecerea timpului treaz urmărind televizorul, ceea ce poate afecta calitatea somnului în nopțile viitoare.

Deși corpul nostru are acel sistem de filtrare a sunetelor în timp ce dormim, acesta nu le poate elimina complet. Volumul extrem sau schimbările de lumină, cum ar fi o explozie într-o emisiune TV, ne pot trezi brusc, perturbându-ne somnul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel