Adolescența este o fază delicată a vieții care pune adesea probleme relaționale chiar și părinților. Deși fiecare individ este diferit, câteva sfaturi generale vă pot ajuta să vă gestionați mai bine relația cu copilul aflat la această vârstă critică.
Publicitate
În cadrul emisiunii Parenting 101, transmisă de DC News, prof. univ. Georgeta Pânișoară a vorbit despre relațiile părinte-copil, mai ales când acesta din urmă se apropie de vârsta adolescenței:
”Aș spune ceva foarte dur și foarte dramatic pentru un părinte. Gata, nu mai puteți să îi direcționați, nu mai puteți să îi condiționați atât de mult. E bine să vă dați seama că tot ceea ce ați făcut dumneavoastră până atunci, valorile, regulile învățate și promovate, modul în care văd ei viața, să ziceți: OK, am făcut tot posibilul. Chiar dacă sunt acolo și vreau să îi ajut în continuare, să îi supraveghem, pentru că nu e bine să îi lăsăm să se simtă singuri, inclusiv psihologic să se simtă singuri, dar ideea este că aceștia nu vă vor mai asculta. Aveți încredere că ei au învățat acele lecții”, a declarat prof. univ. Georgeta Pânișoară.
”Ei deja simt că trebuie să se pregătească singuri pentru viață. Noi îi pregătim de la un an, de la doi ani... atunci când sădim semințele independenței, ale luării deciziilor singuri. Fiecare vârstă vine cu gradul ei de independență. La 3-4 ani dacă învățăm să ne alegem singuri hăinuțele și să ne punem singuri ciorăpeii, e un mare avans. Acum la vârsta adolescenței, ideea acesta de autonomie și independență apare pur și simplu. Sunt și cazuri excepționale, dar în afara acestor cazuri, adolescentul simte nevoia să își ia viața în mâinile proprii, să decidă singuri pentru viața lor, nu sunt de acord să asculte ce zic părinții”, a mai spus Georgeta Pânișoară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu