Dacă vrei să faci pizza acasă, află care sunt cele mai bune sfaturi pentru a avea întotdeauna un aluat perfect.
A face pizza acasă este un mod de a economisi mai ales pentru familiile numeroase. Să vedem, care sunt greșelile care nu trebuie făcute atunci când pregătim pizza de casă.
Ingredientul principal al produselor dospite este făina și, adesea, alegerea greșită compromite drastic succesul pizzei.
Pentru pizza este necesar să se folosească o făină de grâu capabilă să ofere aluatului elasticitate și lejeritate. Prin urmare, preferăm întotdeauna făina de tip 0 sau făina Manitoba, care au un conținut ridicat de gluten, esențial pentru un aluat gros și moale.
Apa este un ingredient important pentru prepararea pizza. Într-adevăr, trebuie să avem în vedere că toată apa pe care o punem în aluat va trebui apoi să se usuce în timpul coacerii.
Cu experiență vei putea gestiona cantitatea potrivită de apă pur și simplu prin frământare: dacă este prea mult, aluatul va fi greu de lucrat. Pentru o pizza uscată la interior și foarte crocantă la exterior, hidratarea potrivită nu trebuie sa depășească niciodată 80-85%, adică 800-850 ml apă pentru fiecare kg de făină, scrie Di Lei.
Proporțiile dintre ingrediente sunt fundamentale și dacă tipul de făină și cantitatea de apă determină succesul pizza, adăugarea unei cantități excesive de drojdie poate zădărnici toată munca. Majoritatea oamenilor pregătesc pizza acasă cu drojdie de bere, care este și cea mai potrivită pentru pizza la tavă.
Pe piață o găsim atât proaspătă, în bucăți mici de 25 de grame, de păstrat la frigider, cât și uscată, în pliculețe de aproximativ 7-8 grame. A alege unul față de celălalt este indiferent, dar este important să folosești foarte puțin, ținând cont că 1 gram de drojdie de bere uscată corespunde la aproximativ 3,5 grame de drojdie de bere proaspătă.
Pentru a avea o pizza bine dospită este mai bine să nu puneți mai mult de 10 grame de drojdie de bere proaspătă pentru fiecare kg de făină. Dospirea va fi mai lungă dar aluatul va câștiga în lejeritate. Cantitatea de drojdie trebuie reglată și în funcție de temperatura exterioară: vara dozele pot fi reduse și mai mult, deoarece căldura accelerează dospirea.
Dacă vă lipsește experiența, nu improvizați și nu inventați niciodată rețete, mai ales cu pizza. Rețeta de pizza de casă trebuie să aibă succesiunea ei de pași și ingredientele ei în cantitățile potrivite. Odată ce ați găsit rețeta care vă place cel mai mult, urmați-o la literă și personalizați-o doar când ați stăpânit subiectul.
Dospirea este un pas foarte important pentru a obține o pizza bine barbotată și digerabilă. Lăsând aluatul descoperit se va forma o crustă mai tare la suprafață, care va face apoi aluatul mai puțin uniform și dificil de întins. Este important ca pâinea să-și mențină umiditatea pe tot parcursul perioadei de dospire.
Aluatul de pizza trebuie acoperit cu folie de plastic sau cu o cârpă umedă, important este să-l izolezi bine.
Pentru o dospire bună, aluatul trebuie păstrat într-un loc răcoros, chiar și la temperatura camerei, dacă climatul o permite. Vara, cand temperaturile sunt foarte calde, este de preferat sa îl dai la frigider pentru cateva ore.
Pizza la tavă trebuie sa aibă o suprafață uniformă, prectic fiecare felie trebuie să aibă aceeași cantitate de aluat.
Umplutura este un alt punct care este adesea subestimat atunci când faceți pizza acasă. De la clasica pizza margherita sau la capricciosa: este important să dozați corect toppingul, pentru a nu risca să aveți o pizza prea umplută sau prea puțin umplută.
La fel ca în toate lucrurile, regula experienței se aplică întotdeauna, ținând cont de faptul că exagerarea nu este niciodată alegerea potrivită, deoarece riscați să faceți pizza prea grea și să o faceți dificil de gătit.
Și venim chiar la gătit, un alt punct dureros pentru toți cei care își încearcă mâna la pizza de casă. Nu trebuie să uităm niciodată că cuptorul pe care îl avem acasă nu are aceleași performanțe ca un cuptor profesional, pe lemne sau electric.
Cuptoarele de uz casnic nu trec niciodată peste 250 de grade, așa că ar trebui întotdeauna setate la maxim și lăsate să se încălzească înainte de a fi introdusă în cuptor. Menținerea cuptorului la o temperatură prea scăzută riscă să usuce pizza și să o facă tare și necomestibilă.
O altă greșeală care se face adesea la prepararea pizza de casă este să o gătești puțin. În pizzerii, cuptoarele ating temperaturi foarte ridicate și durează doar câteva minute pentru a obține o pizza bine gătită. Acasă nu vei avea niciodată o pizza gătită corespunzător dacă nu o lași la cuptor cel puțin 15-20 de minute.Nu vă fie teamă să ardeți pizza, o pizza mai crocantă este mai bună decât o pizza crudă.
Un alt aspect de luat în considerare este că ingredientele pentru umplutură nu se gătesc toate la fel, așa că nu trebuie adăugate niciodată de la început. Chiar dacă vreți să mâncați o pizza acoperită doar cu roșii, puneți mai întâi un strat ușor și dați la cuptor și la jumătatea gătitului mai adăugați roșii.
Același lucru trebuie făcut și cu mozzarella, care are nevoie de foarte puține minute pentru a se topi, așa că trebuie adăugată întotdeauna ultima. Regula de bază este următoarea: nu începe niciodată cu ingrediente prea grele și prea umede, deoarece riscă să nu lase pizza să crească sau să se gătească corect.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News