Viața este un paradox, ne-a avertizat Carl Jung. Se poate trece de la cea mai profundă suferință până la cea mai mare bucurie, așa că trebuie să ne pregătim pentru a face față celor mai dificile momente, cele care au potențialul de a ne distruge.
Jung credea că ”cel care nu învață nimic din faptele neplăcute ale vieții obligă conștiința cosmică să le reproducă de câte ori este nevoie pentru a afla ce ne învață drama celor întâmplate. Ceea ce negi te supune; ceea ce accepți te transformă”.
Când lucrurile merg prost, prima noastră reacție este de obicei negarea. Este mai ușor să ignori dezastrul decât să îl accepți. Acceptarea realității, bilanțul a ceea ce se întâmplă, asumarea responsabilității și recunoașterea erorii sunt esențiale dacă nu vrem să cădem în constrângerea de a repeta. Oricât de dificilă ar fi situația, o putem schimba doar atunci când suntem pe deplin conștienți de implicațiile ei.
Adversitatea nu vine de obicei singură, incertitudinea și haosul sunt tovarășii lor. Dacă nu știm cum să le facem față, de obicei generează o angoasă interioară enormă. Jung a observat că ”pentru mulți dintre noi, inclusiv pentru mine, haosul este terifiant și paralizant”.
Totuși, el a mai crezut că ”în tot haosul există un cosmos, în fiecare dezordine există o ordine secretă”. Potrivit Angolopsicologia, teoria lui psihologică era foarte complexă. Jung era convins că lumea era guvernată de haosul determinist; cu alte cuvinte, chiar și comportamentele și evenimentele aparent imprevizibile urmează tipare, chiar dacă nu suntem în stare să le vedem la început.
Într-adevăr, dacă ne uităm înapoi pentru a vedea obstacolele pe care le-am depășit, putem privi cu alți ochi ceea ce s-a întâmplat și chiar să dăm sens sau să înțelegem ceea ce odată părea haotic și dezordonat.
Jung a subliniat gradul de dramatism pe care percepția noastră îl adaugă faptelor și care ajunge să crească exponențial angoasa și disconfortul pe care le generează.
Din acest motiv trebuie să încercăm să nu ne lăsăm duși de inerția grijilor și a catastrofismului, pentru că asta nu face decât să mărească riscul ca să ne pierdem controlul emoțiilor.
În schimb, ar trebui să ne întrebăm dacă există un mod mai obiectiv, rațional sau mai pozitiv de a vedea și de a face față a ceea ce ni se întâmplă.
Când suntem prinși în adversitate, este ușor să ne ocupăm de flux. Când lucrurile merg prost, este greu să fii optimist. Și când lumea merge într-un sens, este greu să mergi în cealaltă direcție.
Dar Jung ne-a avertizat să avem mereu în minte persoana care ne dorim să fim. În acest sens, el a scris ”privilegiul unei vieți este să devii cine ești cu adevărat”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News