Pe rețelele de socializare a circulat un dialog între un diavol bătrân care discuta cu unul mai tânăr. De fapt, a fost o știre falsă.
Echipa LARICS a demontat acest fals prin intermediul unei analize. Totul a început de la o postare pe Facebook cu câteva pasaje prezentate a fi extrase din cartea „Sfaturile unui diavol bătrân către unul mai tânăr” publicată de C.S. Lewis în 1941. De fapt, cartea fusese publicată în 1942, iar denumirea originală a acesteia este „The Screwtape Letters”!
Textul postării este însoțit de o poză a coperții unei ediții Humanitas din 2007, iar pasajele vorbesc despre un dialog între un diavol bătrân și unul tânăr:
„Un tânăr diavol:- Cum ai trimis în iad atâtea suflete?
Bătrânul diavol:- Prin frică!
Cel tânăr:- Bravo! De ce le era frică? Război? Foamete?
Bătrânul:- Nu…De o boală!”
Apoi postarea continuă cu explicația special fabricată prin care să contextualizeze pandemia de SARS-CoV-2 din prezent, cu un număr mare de puncte de suspensie, departe de stilul unei cărți publicate de un scriitor care se respectă:
„Bătrânul:- Au crezut din greșeală că singurul lucru pe care trebuie să-l păstreze cu tot prețul este VIAȚA!!! Nu s-au îmbrățișat….Nu s-au salutat…S-au îndepărtat unul de celălalt! Au renunțat la toate contactele umane…La tot ce este uman! Au rămas fără bani. Și-au pierdut locul de muncă. Dar au să se teamă pentru viața lor chiar dacă nu mai aveau nici măcar pâine. Au crezut tot ce-au auzit, au citit ziare și au crezut orbește tot ce au citit. Au renunțat la libertate. Nu au mai plecat de acasă. Nu au mers nicăieri. Nu și-au vizitat rude și prieteni.
Lumea s-a transformat într-un mare lagăr de concentrare, cu prizonieri voluntari. Au acceptat totul!!! Doar pentru a supraviețui unei alte zile mizerabile… Nu au trăit, au murit în fiecare zi! A fost ușor să le iau sufletele mizerabile… ”.
Larics scrie că ”aceste „pasaje” fake au fost împachetate abil, astfel încât să trimită instant la titlul romanului epistolar „The Screwtape Letters”, deoarece acolo chiar e vorba de un dialog între doi diavoli prin intermediul căruia Lewis își propunea să expună și să examineze dezbaterea teologică despre ispită. În carte vom găsi, într-adevăr, un demon bătrân pe nume Screwtape (Zgândărilă) care-i trimite scrisori de încurajare și sfaturi practice nepotului său în încercarea sa de a câștiga sufletul unui tânăr (pacientul). La cinci ani de la apariția cărții în librăriile americane, Lewis apare pe coperta revistei TIME, fiind reprezentat cu un diavol pe umăr, iar romanul va deveni în scurt timp una dintre cele mai populare opere ale sale”.
Pe lângă asta, atribuirea autorului britanic a unor citate eronate a devenit deja un fenomen online, atrăgând atenția inclusiv a Fundației C. S. Lewis, care fusese nevoită să creeze și o secțiune dedicată pentru a demonta falsele citate, cu redirecționare pe blogul lui William O’Flaherty – un mare cunoscător al operei scriitorului, a mai scris Nicolae Țîbrigan, membru în Consiliul de Experți LARICS și expert asociat LID Moldova.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News