Urmărește emisiunea live


Sfecla de zahăr dispare dintr-un judeţ. Sute de fermieri în faliment

sfeclă de zahăr
sfeclă de zahăr

Sfecla de zahăr dispare din judeţul Satu Mare, după închiderea fabricii de procesare din Oradea.

Alegeri prezidentiale 2024

Culturile de sfeclă de zahăr dispar, începând cu acest an, din judeţul Satu Mare din cauza faptului că fabrica de zahăr din Oradea s-a închis, iar fermierii se orientează spre alte culturi, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, directorul adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA), Gheorghe Mihalca.

El a explicat că în judeţ au existat anul trecut peste 2.000 de hectare cultivate cu sfeclă de zahăr, subvenţia acordată pentru fiecare hectar depăşind 1.000 de euro.

'Sfecla de zahăr există ca şi posibilitate de cultură subvenţionată de către APIA, dar nu se va mai folosi de către fermieri pentru că fabrica de zahăr de la Oradea s-a închis din păcate, nu mai au posibilitatea să facă un contract cu o unitate procesatoare şi atunci sfecla de zahăr dispare. Vor cultiva în continuare porumb, floarea soarelui, soia şi alte culturi. Aveam în jur de 2.000 de hectare, mult. Subvenţia la sfecla de zahăr, accesând toate schemele posibile care existau în APIA, ajungea la peste 1.000 de euro pe hectar. Este subvenţia pe suprafaţă, este ajutorul naţional tranzitoriu, este sprijinul pentru sfecla de zahăr, este un alt sprijin coroborat pentru sfecla de zahăr şi toate aceste scheme de plată reuşesc să depăşească 1.000 de euro la hectar. Din păcate, pentru fermierii care au avut însămânţată sfecla de zahăr era bine dacă mai exista această fabrică până în 2020 că până atunci puteau să meargă în continuare cu aceste scheme de plată', a precizat Gheorghe Mihalca.

În ultimii ani, fermierii au investit sume importante în utilaje necesare pentru cultivarea sfeclei de zahăr, iar de acum nu le vor mai putea folosi.

[citeste si]

'Au utilaje performante pentru însămânţare, în special recoltarea sfeclei de zahăr, utilaje care la ora actuală se vor trage pe o linie moartă. Este obligatoriu la depunerea cererii la noi de a prezenta documentul de contractare cu o unitate procesatoare. Fără acel document nu poate beneficia de sprijin. Mai există fabrică în Luduş, face contracte cu cei din zona noastră, dar cu condiţia să transporte ai noştri sfecla acolo, dar nu mai e profitabil. Aşa că s-au reorganizat, şi-au refăcut planul de culturi, merg spre cereale, rapiţă, soia', a mai spus Mihalca.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel