Sfidând Occidentul: Iranul va furniza Rusiei rachete și drone

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Experții cred că este posibil ca această mișcare să ”enerveze ”Statele Unite și alte puteri occidentale.

Iranul a promis că va furniza Rusiei rachete suprafață-suprafață, pe lângă mai multe drone, au declarat pentru Reuters doi înalți oficiali iranieni și doi diplomați iranieni , o mișcare care ar putea să enerveze Statele Unite și alte puteri occidentale, potrivit Tribune.

Un acord a fost convenit pe 6 octombrie, când prim-vicepreședintele Iranului, Mohammad Mokhber, doi înalți oficiali din puternicele Gărzi Revoluționare iraniene și un oficial al Consiliului Suprem de Securitate Națională au vizitat Moscova pentru discuții cu Rusia despre livrarea armelor.

”Rușii au cerut mai multe drone și rachete balistice iraniene cu o precizie îmbunătățită, în special familia de rachete Fateh și Zolfaghar”, a spus unul dintre diplomații iranieni.

Un oficial occidental informat cu privire la această chestiune a confirmat acest lucru, spunând că există un acord între Iran și Rusia pentru a furniza rachete balistice sol-suprafață cu rază scurtă de acțiune, inclusiv modelul Zolfaghar.

Departamentul de Stat al SUA a evaluat că dronele iraniene au fost folosite într-un atac dimineață în orele de vârf asupra capitalei Kiev, a declarat un oficial american.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a acuzat, de asemenea, Teheranul că a mințit atunci când a spus că dronele iraniene nu sunt folosite de Rusia în Ucraina.

Miza este mare pentru Iran, care a negociat cu statele occidentale pentru a revigora un acord din 2015 care ar ușura sancțiunile asupra Teheranului în schimbul limitării activității sale nucleare.

Citește și:

Cât valorează rachetele lansate de Rusia spre Ucraina luni. Lista cu prețuri

Rusia a lansat luni dimineață asupra Ucrainei 84 de rachete de croazieră și 24 de drone, al căror cost total mediu este cuprins între 400 și 700 de milioane de dolari, arată o analiză făcută de Forbes, scrie Ziarul de Iași.

Trupele ucrainene au doborât mai mult de jumătate dintre rachetele lansate de Rusia, respectiv 43 de proiectile, dar și 13 drone.

În urma bombardamentelor masive de luni dimineață din întreaga țara, 14 persoane au fost ucise și 97 au fost rănite, potrivit celui mai recent bilanț.

Forbes estimează costul rachetelor lansate de Rusia, deoarece numărul exact de rachete de fiecare tip este încă necunoscut.

Potrivit informațiilor deținute de publicația economică, au fost lansate rachete de tipul X-101, X-555, Kalibr, Iskander, S-300 și Tornado-S.

În estimarea făcută Forbes, jurnaliștii au presupus că majoritatea rachetelor care au lovit Ucraina luni dimineață au fost scumpe și de înaltă precizie X-101 și cu rază de acțiune tactică S-300 și Tornado-S, iar restul au avut ca scop supraîncărcarea apărării aeriene.

Cât valorează fiecare tip de rachetă:

Racheta X-101 - 13 milioane de dolari.

Racheta Kalibr - 6,5 milioane de dolari.

Racheta Iskander - 3 milioane de dolari.

Racheta Oniks - 1,25 milioane de dolari.

Racheta X-22 - 1 milion de dolari.

Racheta Tochka-U - 0,3 milioane de dolari.

Rusia a mai atacat în forță capitala și alte orașe din Ucraina în luna iunie, când a lansat între 60 și 80 de rachete cu rază lungă de acțiune, cu un cost total între 150 și 220 de milioane de dolari, a estima Forbes la acea vreme.

Mărturiile românilor care trăiesc în Kiev despre bombardamentele rusești: Fum, întunericime, miros strașnic. Trăim fiecare zi ca pe ultima

Românii care locuiesc în Kiev au trecut printr-un adevărat coșmar luni dimineață, când capitala Ucrainei a fost masiv bombardată de ruși.

Preotul Valentin Pavelenko slujește de 14 ani la parohia Sfinții Arhangeli Mihail și Gavril din Kiev. În zori a ascultat îngrozit sunetele puternice provocate de explozii și s-a rugat să nu existe victime. 

"Dimineață ne-am trezit iar de la împușcături. S-a deschis chiar și ușa dintre camere, singură, de la bufnituri. Chiar îmi părea la un moment dat că geamurile sar, cât de tare e. Foarte mult fum, nu departe de unde locuim, nu departe de biserică. A venit fum, întunericime, miros, strașnic... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel