Sfinții Constantin și Elena, 21 mai 2024. Ce nu ai voie să faci. Este păcat

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Sfinții Constantin și Elena, 21 mai 2024. Ce nu ai voie să faci. Pe data de 21 mai, sunt prăznuiți Sfinții Constantin și Elena.

Sfântul Constantin, după moartea tatălui său, Împăratul Constantius Chlorus, a fost proclamat împărat. A intrat în conflict cu Maxenţiu, fiul împăratului Maximian, deoarece acesta dorea să ocupe funcţia pe care Constantin o deţinea, potrivit crestinortodox.ro.

În ziua premergătoare luptei cu Maxenţiu, în anul 312, Constantin a văzut pe cer o cruce luminoasă şi o inscripţie. Noaptea, în vis, i s-a arătat Hristos, îndemnându-l să pună semnul sfintei cruci pe toate steagurile armatei sale. Constantin a ieşit biruitor din luptă.

În anul 313, a emis un decret prin care a oprit prigonirea creştinilor, astfel creştinismul devenind religie permisă în imperiu. Religia creştină va deveni religie de stat în vremea Împăratului Teodosie cel Mare (379-395). Împăratul Constantin a murit în anul 337, la zece ani după trecerea la cele veşnice a mamei sale.

Împărăteasa Elena, mama sfântului Constantin, este cea care a descoperit pe dealul Golgotei crucea pe care a fost răstignit Hristos. Ea a zidit Biserica Sfântului Mormânt, Biserica din Bethleem, cea din Nazaret şi multe alte sfinte locaşuri.

Ce nu ai voie să faci

Din bătrâni, se spune că cei care vor munci pământul în această zi vor avea parte de o invazie a păsărilor dăunătoare. De aceea, în această zi nu se lucrează ogoarele, nu se sapă şi nu se plivesc ierburile.

În alte zone, se spune că aceasta este ziua în care păsările îşi învaţă puii să zboare. În această zi, era interzis să se muncească, iar prin odihna de la muncile câmpului se credea că recoltele nu vor fi mâncate de păsări. Ziua de Constantinul Puilor era ultima zi în care se mai semănau porumbul, ovăzul şi meiul. Se spune că tot ce se seamănă după această zi se usucă.

De Sfinții Constantin și Elena, femeile dau cu tămâie şi stropesc cu aghiasmă pentru a alunga duhurile rele şi necurate. Pentru a se apăra de forţe malefice, ţăranii aprind un foc mare şi stau în jurul lui. Prin acest foc obişnuiesc să treacă şi oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul cât vor sta la stână.

Rugăciune către Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena

Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, după Dumnezeu şi Maica Domnului, voi sunteţi nădejdea noastră şi folositorii noştri; voi ne sunteţi nouă bucurie în vremea necazului, voi ne ocrotiţi în nevoi şi ne ajutaţi. Voi sfintelor mănăstiri şi biserici le sunteţi păzitori; pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetaţi a ne ajuta nouă, neputincioşilor, ci mijlociţi la Dumnezeu şi la Preacurata Lui Maică şi Pururea Fecioară Maria, ca şi pe noi să ne păzească fără prihană şi pe toţi să ne întărească în credinţă, până la sfârşitul vieţii, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin!

Sursa: doxologia.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel