În fiecare an, în data de 30 ianuarie, sunt prăznuiți Sfinții Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie de Nazianz și Ioan Gură de Aur.
Sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi – 30 ianuarie 2025
În data de 30 ianuarie, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Trei Ierarhi, sărbătoare marcată cu cruce roșie în calendar. Aceștia au trăit în secolul al IV-lea și s-au remarcat prin lupta împotriva ereziilor vremii. Spre sfârșitul secolului al XI-lea, între credincioși a apărut o dispută privind importanța fiecăruia în viața Bisericii.
Pentru a pune capăt acestei dezbinări, cei trei sfinți i-au spus Episcopului Ioan al Evhaitelor că sunt uniți în fața lui Dumnezeu, fără rivalitate, fiecare contribuind la învățătura creștină. Au cerut o zi comună de prăznuire, subliniind că cinstirea unuia înseamnă cinstirea tuturor. Astfel, s-a hotărât ca Sfinții Trei Ierarhi să fie cinstiți împreună, în data de 30 ianuarie.
Acești mari dascăli ai Ortodoxiei nu sunt doar transmițători ai învățăturii, ci și modele vii ale trăirii credinței. Din 1936, odată cu primul congres al școlilor teologice, Sfinții Trei Ierarhi au fost declarați ocrotitori ai învățământului teologic.
E o sărbătoare mare, ce trebuie respectată, căci joacă un rol deosebit în tradiţia religioasă.
Potrivit obiceiului, în această zi, în sate se organizează praznice pentru pomenirea celor decedați din familiile credincioșilor, iar fetele tinere se roagă și țin post pentru a avea o căsnicie fericită.
Conform altor credințe din tradiția populară, se spune că persoanele care muncesc în această zi nu vor avea noroc în viața de familie și ar putea să rămână oarbe.
Se spune că pe 30 ianuarie începe să răsară grâul care nu a încolțit în toamnă. Totodată, în credințele populare se spune că, începând din această zi, vremea se va schimba.
Se spune că, de acum înainte, vremea începe să se îndrepte spre primăvară. Dacă streșinile curg, primăvara va fi rece, iar dacă e ger, vara va fi toridă.
Sărbătoarea Celor Trei Ierarhi este o zi dedicată reconcilierii; în această perioadă, rudele care au avut certuri își regăsesc armonia, iar proiectele concepute împreună, în această zi, vor aduce bunăstare în casele lor.
În această zi, nu se lucrează în gospodărie: nu se spală rufe și nu se face curățenie în casă, pentru a preveni accidentele și problemele de sănătate.
Totodată, nu se dau lucruri din casă pentru a evita ghinionul. Conform obiceiurilor, în ziua sărbătorii nu este indicat să împrumutăm obiecte, pentru a proteja locuința de pierderi.
În multe regiuni ale țării, se oferă ofrande pentru sufletele celor decedați fără a fi împărtășiți: femeile pregătesc colivă, o duc la biserică pentru a fi sfințită și apoi o oferă împreună cu fructe și pește la trei bărbați, în memoria celor care au trecut în neființă din familie.
În ziua sărbătorii, orice mamă cu o fiică de măritat respectă tradiția: nu muncește în gospodărie și se roagă în biserică pentru ca fiica ei să aibă noroc în viață.
Văduvele care se confruntă cu dificultăți financiare, probleme de sănătate sau cu dușmani, sunt încurajate să se roage și să ceară ajutorul Sfântului Grigorie, care a fost, de-a lungul veacurilor, protectorul lor. Dacă o femeie nu ține sărbătoarea, spală rufe sau aruncă resturi în curte după ce a împărțit ofrande pentru cei decedați, riscă să rămână văduvă.
În ziua sărbătorii, femeile care au comis păcatul avortului sunt încurajate să țină sărbătoarea, să facă rugăciuni și să împartă ofrande, prin aceste acte având posibilitatea de a primi iertare pentru păcatul lor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News