Kebab-ul şi shaorma ar putea deveni ilegale în întreaga Europă din cauza fosfaţilor pe care le conţin, dar şi a legăturii dintre aceşti fosfaţi şi afecţiunile cardiovasculare, informează Business Insider.
Shaorma este una dintre mâncărurile preferate al românilor – consumată adesea după o noapte de distracţie – şi este făcută din carne de kebab, de pui, vită sau curcan, amestecată de obicei cu salată, roşii, ceapă, castraveţi şi o varietate de sosuri.
Plenul Parlamentului European se va întâlni peste două săptămâni pentru a vota propunerea. Dacă propunerae este respinsă, va fi trimisă înapoi la comisie, iar viitorul kebab-ului şi al shaormei va rămâne subiect de dezbatere.
În prezent, în Marea Britanie aproximativ 1,3 milioane de kebab-uri sunt vânduteîn fiecare zi, de către cele peste 20.000 de fast food-uri din ţară, potrivit The Guardian, în timp ce 200.000 de oameni lucrează în astfel de fast food-uri, în această industrie de miliarde de euro, în toată Europa.
Comisia Executivă a UE a dorit iniţial să autorizeze folosirea fosfaţilor în carnea de miel, oaie, vită şi viţel utilizată la rotisor în cadrul fast food-urilor. Cu toate acestea, Comitetul pentru Sănătate a votat 32-22 pentru a se împotrivi acestei decizii, exprimându-şi îngrijorarea cu privire la riscurile la care sunt expuse europenii din cauza acestei substanţe, notează zf.ro.
Proprietarii fast food-urilor susţin că au nevoie de acei aditivi în prepararea cărnii încât „să rămână gustoasă şi suculentă".
„Încearcă să distrugă business-urile turceşti de aici", spune Bariz Donmez, proprietar de fast food în Berlin.
Plenul Parlamentului European urmează să se întâlnească peste două săptămâni pentru a vota propunerea. Dacă propunerae este respinsă, va fi trimisă înapoi la comisie, iar viitorul kebab-ului şi al shaormei va rămâne subiect de dezbatere.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News