Shein, răspunsuri evazive privind bumbacul din Xinjiang. Oficialii britanici acuză o lipsă de transparență „aproape sfidătoare”

Sursa: Freepik
Sursa: Freepik

Un avocat senior al retailerului global Shein a provocat o reacție dură în fața unei comisii parlamentare britanice, după ce a evitat în mod repetat să confirme dacă produsele companiei conțin bumbac provenit din China. Yinan Zhu, consilier general al companiei, a fost criticată aspru pentru răspunsurile sale evazive, care au fost catalogate drept „ridicole” și „aproape sfidătoare” de către oficialii britanici.

În cadrul audierii desfășurate marți, Zhu a confirmat că Shein colaborează cu furnizori din China, Turcia și Brazilia, însă a evitat să răspundă direct dacă aceștia folosesc bumbac din provincia chineză Xinjiang. „Va trebui să cer permisiunea pentru a răspunde în scris”, a declarat Zhu în fața Comisiei pentru Afaceri și Comerț, potrivit BBC.

Refuzul său de a oferi un răspuns concret a atras critici din partea parlamentarului liberal-democrat Charlie Maynard.

China este acuzată de utilizarea muncii forțate în cazul minorității musulmane uigure, acuzații intens contestate de autoritățile de la Beijing. Într-un raport din 2020, BBC a prezentat dovezi conform cărora până la o jumătate de milion de uiguri ar fi fost forțați să participe la recoltarea bumbacului în Xinjiang, o regiune responsabilă pentru o mare parte din producția mondială de bumbac.

Aceste acuzații au generat reacții ample în industria modei, determinând branduri renumite precum H&M, Nike și Adidas să renunțe la utilizarea bumbacului din Xinjiang. Decizia lor a provocat însă dezmințiri în China, inclusiv boicoturi ale produselor acestor companii.

Președintele comisiei, Liam Byrne, și-a exprimat frustrarea față de lipsa de transparență a Shein. „Pentru o companie care vinde bunuri de 1 miliard de lire sterline consumatorilor și care dorește să fie listată pe bursa din Marea Britanie, suntem profund șocați de lipsa dovezilor furnizate”, a declarat el. Byrne a adăugat că refuzul avocatei de a răspunde unor întrebări simple „aproape că sfidează comisia”.

În contrast, retailerul Temu a oferit o poziție mai clară. Reprezentantul său juridic, Stephen Heary, a declarat că platforma nu permite vânzătorilor din Xinjiang să își comercializeze produsele. „Problemele legate de practicile de muncă sunt tratate cu cea mai mare seriozitate”, a afirmat acesta, potrivit sursei citate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel