Un avocat senior al retailerului global Shein a provocat o reacție dură în fața unei comisii parlamentare britanice, după ce a evitat în mod repetat să confirme dacă produsele companiei conțin bumbac provenit din China. Yinan Zhu, consilier general al companiei, a fost criticată aspru pentru răspunsurile sale evazive, care au fost catalogate drept „ridicole” și „aproape sfidătoare” de către oficialii britanici.
În cadrul audierii desfășurate marți, Zhu a confirmat că Shein colaborează cu furnizori din China, Turcia și Brazilia, însă a evitat să răspundă direct dacă aceștia folosesc bumbac din provincia chineză Xinjiang. „Va trebui să cer permisiunea pentru a răspunde în scris”, a declarat Zhu în fața Comisiei pentru Afaceri și Comerț, potrivit BBC.
Refuzul său de a oferi un răspuns concret a atras critici din partea parlamentarului liberal-democrat Charlie Maynard.
China este acuzată de utilizarea muncii forțate în cazul minorității musulmane uigure, acuzații intens contestate de autoritățile de la Beijing. Într-un raport din 2020, BBC a prezentat dovezi conform cărora până la o jumătate de milion de uiguri ar fi fost forțați să participe la recoltarea bumbacului în Xinjiang, o regiune responsabilă pentru o mare parte din producția mondială de bumbac.
Aceste acuzații au generat reacții ample în industria modei, determinând branduri renumite precum H&M, Nike și Adidas să renunțe la utilizarea bumbacului din Xinjiang. Decizia lor a provocat însă dezmințiri în China, inclusiv boicoturi ale produselor acestor companii.
Președintele comisiei, Liam Byrne, și-a exprimat frustrarea față de lipsa de transparență a Shein. „Pentru o companie care vinde bunuri de 1 miliard de lire sterline consumatorilor și care dorește să fie listată pe bursa din Marea Britanie, suntem profund șocați de lipsa dovezilor furnizate”, a declarat el. Byrne a adăugat că refuzul avocatei de a răspunde unor întrebări simple „aproape că sfidează comisia”.
În contrast, retailerul Temu a oferit o poziție mai clară. Reprezentantul său juridic, Stephen Heary, a declarat că platforma nu permite vânzătorilor din Xinjiang să își comercializeze produsele. „Problemele legate de practicile de muncă sunt tratate cu cea mai mare seriozitate”, a afirmat acesta, potrivit sursei citate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci