Shell își încheie afacerile cu companiile rusești și vrea să iasă și din Nord Stream 2

Shell părăsește proiectele energetice de 3 miliarde de dolari avute cu companii rusești. Totodată, compania britanică intenționează să iasă și din Nord Stream 2.

Shell își încheie afacerile cu companiile rusești, directorul executiv Ben van Beurden condamnând invadarea Ucrainei drept "un act fără sens de agresiune militară", informează BBC.

Sursa citată informează că Shell își va vinde participațiile în asocierile în comun cu Gazprom, compania energetică majoritară de stat a Rusiei, aici fiind inclus un pachet de 27,5% într-o centrală majoră de gaze naturale lichefiate.

Înainte de această decizie, BP a decis să-și descarce cota de la o firmă petrolieră de stat, Rosneft.

CITEȘTE ȘI: Război Rusia - Ucraina, ziua 5. Negocierile dintre Kiev şi Moscova s-au încheiat. Cererea Ucrainei de aderare la UE este gata și urmează să fie transmisă de Zelenski

Totodată, Shell plănuiește să își înceteze implicarea în gazoductul Nord Stream 2 din Rusia către Germania, pe care a ajutat-o ​​să o finanțeze împreună cu o colecție de alte companii. Amintim în acest context că Germania a oprit deja proiectul.

Parteneriatele sale cu Gazprom sunt evaluate la aproximativ trei miliarde de dolari, motiv pentru care va exista un impact asupra bilanțului său.

„Decizia noastră de a părăsi este una pe care o luăm cu convingere. Nu putem – și nu vom rămâne –”, a spus directorul executiv, Ben van Beurden.

VEZI ȘI: Cel mai mare fond suveran din lume își vinde toate deținerile la companii rusești

Cel mai mare fond suveran la nivel mondial, cu active de 1.300 de miliarde de dolari, renunță la activele sale rusești în urma invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat premierul norvegian, Jonas Gahr Store. 

Potrivit The Guardian, până la sfârșitul anului 2021, activele sale rusești valorau aproximativ 2.83 miliarde de dolari, printre care și obligațiuni guvernamentale și acțiuni de aproape 50 de companii.

"Am decis să înghețăm investițiile fondului și am început un proces de vânzare a activelor din Rusia”, a declarat, duminică, Jonas Gahr Store la o conferință de presă.

Decizia a fost luată după ce UE și SUA au anunțat că mai multe bănci rusești vor fi excluse de la sistemul de plăți SWIFT și că vor fi impuse restricții asupra rezervelor Băncii Centrale a Rusiei, precizează Mediafax.

Citește mai mult AICI. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel