Guvernul a adoptat, miercuri, Strategia generală de descentralizare, avantajul acestui proces fiind aducerea tuturor serviciilor publice mai aproape de cetăţeni, a declarat vicepremierul Sevil Shhaideh, ministru al Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.
"Strategia se referă la descentralizarea competenţelor în şapte domenii, respectiv Agricultură, Educaţie, Sănătate, Cultură, Mediu, Tineret şi Sport şi Turism. (...) Autorităţile locale vor primi competenţe exclusive de implementare. Tot ceea ce ţine de reglementări naţionale, control, inspecţie rămâne atributul exclusiv al autorităţilor centrale. Avantajul descentralizării (...) este de aducere a tuturor serviciilor publice mai aproape de cetăţeni", a afirmat Shhaideh.
Potrivit acesteia, în trei luni de la adoptarea strategiei, toate ministerele de linie vor aproba analize de impact, iar în maximum şapte luni se vor adopta legile sectoriale, pe fiecare domeniu de descentralizare.
Sevil Shhaideh a spus că, în domeniul Agriculturii, este vizată descentralizarea implementării politicilor cu privire la amenajarea şi dezvoltarea durabilă a teritoriilor rurale, avizele şi autorizările în privinţa desfăşurării activităţilor agricole.
"În domeniul Culturii, ne referim la avizarea concesionării dării în folosinţă sau avizării intervenţiilor la monumentele istorice de clasă B. În Turism, la oportunitatea transferului cu privire la emiterea brevetului de turism, testarea ghizilor, clasificarea structurilor de primire turistică, autorizarea plajelor turistice, avizarea documentaţiilor tehnice privind construcţiile din domeniul turismului", a precizat Shhaideh.
În cazul Protecţiei Mediului, descentralizarea vizează elaborarea strategilor judeţene în domeniu, parcurgerea procedurilor privind actualizarea, revizuirea avizelor/acordurilor/autorizaţiilor de mediu, realizarea lucrărilor de întreţinere şi ecologizare a plajelor turistice.
"În Sănătate, ne referim la descentralizarea activităţilor desfăşurate de direcţiile de sănătate publică, respectiv (...) încheierea contractelor cu cabinetele medicilor de familie, coordonarea unităţilor sanitare din reţeaua autorităţilor locale. În Educaţie, ne referim la descentralizarea activităţilor extraşcolare care se desfăşoară în palatele copiilor sau cluburile copiilor", a explicat vicepremierul, conform Agerpres.
[citeste si]
În cazul Tineretului şi Sportului, descentralizarea va viza taberele şcolare, cluburile şcolare şi cluburile sportive.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu