Shigeru Ishiba devine noul premier al Japoniei. Plănuiește să încurce SUA și să supere China

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Shigeru Ishiba, un veteran al politicii nipone, a preluat funcția de prim-ministru al Japoniei, succedându-i lui Fumio Kishida. În urma unei decizii anticipate, Ishiba, în vârstă de 67 de ani, a fost ales cu sprijinul majoritar al Partidului Liberal Democrat (LDP) și al partenerului său de coaliție, Komeito, în ambele camere ale Parlamentului japonez.

Ishiba preia funcția de prim-ministru într-un moment critic pentru Japonia, întrucât țara se confruntă cu o serie de provocări majore pe scena internațională. Pe lângă tensiunile regionale cauzate de creșterea influenței Chinei și programul nuclear al Coreei de Nord, Japonia se confruntă cu o opoziție internă slăbită, dar și cu scandaluri care au erodat încrederea în Partidul Liberal Democrat.

Premierul Ishiba are o vastă experiență politică, ocupând în trecut funcția de ministru al Apărării în perioada 2007-2008 și, ulterior, cea de ministru al Agriculturii, Pădurilor și Pescuitului, precum și de ministru pentru Revitalizarea Zonelor Rurale. În ciuda eșecurilor în cele patru candidaturi anterioare pentru conducerea LDP, Ishiba a reușit în cele din urmă să își securizeze poziția de lider al partidului și de prim-ministru, datorită susținerii unor figuri importante din politica japoneză.

O echipă guvernamentală formată din rivali și aliați

Pentru a asigura o echilibrare între diferitele facțiuni din partid, Shigeru Ishiba a numit un cabinet mixt, format atât din aliați loiali, cât și din rivali politici. Takeshi Iwaya, un fost ministru al Apărării și apropiat al noului premier, a fost numit ministru de Externe. În același timp, generalul Nakatani, care a deținut funcția de ministru al Apărării în 2016, a fost desemnat să reia această funcție cheie. Aceste numiri sunt esențiale pentru a asigura continuitatea politicilor de securitate într-o perioadă marcată de tensiuni în regiunea Asia-Pacific.

Pe de altă parte, Ishiba a inclus în cabinetul său și doi dintre rivalii săi politici, Katsunobu Kato și Yoshimasa Hayashi, în poziții cheie. Kato a fost numit ministru de Finanțe, o poziție esențială pentru gestionarea politicilor economice ale Japoniei, iar Hayashi și-a păstrat rolul de șef de cabinet și purtător de cuvânt al guvernului. Numirea lui Kato, un susținător al politicilor economice promovate de fostul premier Shinzo Abe, denotă o tentativă de reconciliere între facțiunile din partid și de asigurare a continuității politicilor economice „Abenomics”.

Cu toate acestea, cinci dintre parlamentarii care au participat la cursa pentru conducerea partidului nu au fost incluși în guvern și nici nu au primit poziții influente în partid, o decizie care reflectă prioritățile noului premier de a menține controlul asupra structurii guvernamentale.

Provocările de politică externă

Una dintre cele mai mari provocări pentru premierul Ishiba va fi gestionarea relațiilor externe într-un context regional marcat de tensiuni tot mai mari. Creșterea influenței Chinei în Asia și poziția tot mai asertivă a Beijingului în legătură cu Taiwanul au determinat Japonia să ia în considerare o nouă alianță de securitate în Asia, similară cu NATO. Ishiba a sugerat fuzionarea unor cadre defensive existente, cum ar fi alianța de securitate dintre SUA și Japonia și cea dintre SUA și Coreea de Sud. Această propunere, însă, a fost deja respinsă de un înalt oficial american, considerată a fi pripită și susceptibilă să genereze tensiuni suplimentare cu Beijingul.

Relația Japoniei cu cel mai apropiat aliat al său, Statele Unite, va fi și ea esențială în următorii ani. Ishiba a cerut în repetate rânduri o relație mai echilibrată cu Washingtonul, un apel care reflectă dorința Japoniei de a-și afirma mai mult independența în cadrul alianței bilaterale. Această atitudine este de așteptat să aducă modificări subtile în politica externă a Japoniei, în timp ce țara încearcă să-și păstreze rolul de aliat strategic, fără a fi percepută doar ca un partener subordonat al SUA.

Provocările interne

Din punct de vedere intern, Ishiba va trebui să abordeze probleme economice presante, cum ar fi creșterea costurilor vieții și stagnarea economică. Japonia, a treia cea mai mare economie din lume, se confruntă cu provocări de natură structurală, inclusiv o populație îmbătrânită și o lipsă de creștere economică semnificativă. Noul premier a declarat că dorește să reducă semnificativ ponderea energiei nucleare în mixul energetic al Japoniei și să promoveze sursele de energie regenerabilă, o schimbare importantă de direcție față de politicile precedente.

În cadrul alegerilor generale anticipate programate pentru 27 octombrie, LDP se confruntă cu o opoziție fragmentată și slabă, ceea ce face probabil ca partidul să păstreze puterea. Potrivit unui sondaj realizat de ziarul Mainichi, aproximativ o treime dintre respondenți susțin Partidul Liberal Democrat, în timp ce doar 15% și-au exprimat susținerea pentru principalul partid de opoziție, Partidul Constituțional Democrat din Japonia (CDPJ). Cu toate acestea, chiar și în rândul susținătorilor opoziției, mai mult de jumătate s-au declarat optimiști cu privire la numirea lui Ishiba în funcția de prim-ministru, sugerând că noul premier ar putea reuși să reunească diferite părți ale societății japoneze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel