Și-a riscat viața pentru a găti un pui. Medicii i-au dat 10% șanse de supraviețuire

Fotografie de la Tima Miroshnichenko: Pexels
Fotografie de la Tima Miroshnichenko: Pexels

O ciorbă de pui, chiar și bine gătită, riscă să fie fatală. Povestea sportivei Teresa care s-a trezit la spital din cauza unei infecții alimentare.

Dincolo de dimensiunea personală, această poveste explică bine riscurile din bucătărie și de ce siguranța alimentară este o prioritate la nivel european.

Instructor de yoga, pasionat de box și drumeții extreme la munte, Tereza este persoana în formă prototipică și conștientă de sănătatea sa. Din Republica Cehă s-a mutat în Indonezia, dar în martie a acestui an a plănuit să își viziteze părinții și prietenii din țara natală, potrivit Agrifood.

”Aproximativ cu o lună înainte de plecare, contractasem varianta Omicron a Covid-19, care mi-a sters imunitatea”, explică tânăra, care nu mai suferise de răceală sau gripă de ani de zile.

Cu vreo cinci zile înainte de zbor, în timp ce pregătește un pui pentru supă, Tereza observă o tăietură pe deget, fără să-i acorde prea multă atenție.

”Am cumpărat pui de la piața din Bali și l-am pregătit pentru o supă. L-am spălat în chiuvetă cum se face în mod normal. Aceasta, după cum am aflat mai târziu, a fost o mare greșealăPuiul a fost gătiti pentru 3 ore. Exclus să fi mâncat carne crudă, dar infecția mi-a atacat corpul prin unghie”.

Rana de pe degetul sportivei a devenit practic  devine poarta de intrare pentru Campylobacter, o bacterie care îi invadează rapid intestinele.

Primele simtome

Până la sosirea în Cehia, femeia nu are simptome, ci doar percepe o senzație de oboseală atribuită călătoriei lungi. Din ziua următoare infecția începe să se manifeste: febră și frisoane, temperaturi fluctuante de la 39,5 la 34,3. Tereza presupune că este sindrom post-covid. Abia după spitalizare, rezultatele arată un virus intestinal, dar medicii îi dau doar paracetamol și o externează, recomandând o altă analiză de sânge în următoarele două zile. Niciun medic nu a înțeles că nu este o simplă infecție.

Pericol pentru viață

”Nu mai puteam să stau în picioare, nu puteam să vorbesc, aveam dureri groaznice de stomac și diaree verde, așa că asistenta a venit să-mi ia probe de sânge acasă”, explică Tereza. ”O oră mai târziu, când a primit rezultatele, mi-au trimis o ambulanță spunând că viața mea era în pericol”, spune ea

Abia atunci medicii își dau seama că este sepsis și că femeia poate să fi contractat infecția din manipularea puiului crud.

După câteva ore de internare și verificări ulterioare, este dusă la secția de terapie intensivă. Folosind un tub, medicii scurg un litru și jumătate de lichid verde infecțios din stomac, care s-a format pe parcursul unei săptămâni.

O altă infecție

Cu toate acestea, eliminarea acestui lichid nu a fost suficientă.

”După câteva zile, o asistentă mi-a spus că antibioticele au încetat să funcționeze, iar valorile inflamatorii au crescut din nou. Mai era o sursă de infecție în corpul meu: inima începea să-mi cedeze și aveam apă în plămâni”, spune Tereza, clătinând din cap în timp ce își amintește acele momente.

Abdomenul și intestinele ei erau, de asemenea, pline cu lichid infecțios, care a provocat o inflamație suplimentară în peritoneu, o căptușeală a cavității abdominale și o parte din cavitatea pelviană care acoperă și o mare parte din intestin. Abia atunci un doctor decide să o opereze.

Traumă de lungă durată

Deși șansele de supraviețuire erau de 10%, operația se realizează în regim de urgență. După o perioadă la terapie intensivă aceasta era în afara pericolului. „Am plecat de la spital ca un schelet, tatăl meu a trebuit să mă ducă pe scări”.

Chiar și pentru supraviețuitori, sepsisul are efecte de lungă durată, atât asupra corpului, cât și asupra minții.

”Pentru mine, a fost o schimbare a gustului, probleme de memorie pe termen scurt, căderea părului, coșmaruri, panică față de posibilitatea unei alte infecții, probleme cu apetitul, schimbări de dispoziție și oboseală”, explică Theresa.

Medicii nu știau sigur cum să o ajute în această a doua fază, așa că femeia a căutat sprijin de la alte persoane care au suferit aceleași probleme, găsind sprijin de la Anglia până în Spania până în Canada, toți supraviețuitori unui șoc septic.

”I-am contactat și m-au ajutat foarte mult, dându-mi sfaturi privind recuperarea și sindromul post-sepsis. Datorită lor am luat legătura cu Global Sepsis Alliance”, a declarat sportiva în discursul ei de la Bruxelles, unde organizația a invitat-o ​​la sfârșitul lunii septembrie să depună mărturie despre povestea sa. 

Ce este sepsisul

După cum explică Global Sepsis Alliance, sepsisul apare atunci când răspunsul organismului la o infecție dăunează propriilor țesuturi și organe. În esență, propriul nostru organism este cel care ne ”lovește” pentru a se apăra împotriva unei infecții, care poate avea origini cele mai disparate.

Poate duce la șoc, insuficiență de organ, pierderea degetelor și a membrelor și chiar la moarte. Acest lucru se întâmplă dacă nu este recunoscut devreme și tratat prompt.

Majoritatea bolilor infecțioase din întreaga lume, inclusiv infecțiile virale și COVID-19, pot evolua în cele din urmă spre sepsis.

Copiii sub un an, cei peste 60 de ani, cei care suferă de boli cronice sau diabet și, în general, persoanele cu un sistem imunitar slăbit sunt expuși în mod deosebit.

Ca și în cazul Terezei, care în ciuda faptului că era o persoană sănătoasă și într-o formă fizică perfectă, fusese afectată de Covid-19 cu câteva săptămâni înainte de a găti puiul.

Simptomele pot fi frisoane și febră, respirație șuierătoare și dificultăți de respirație, senzație de slăbiciune și incapacitate de a vorbi, incapacitate de a urina.

În spital, este necesar un tratament cu antibiotice, oxigen și lichide intravenoase. 

Cum să evitați infecțiile alimentare

În ceea ce privește prevenirea infecțiilor care se pot contracta în bucătărie, trebuie să fiți atenți la câteva măsuri de precauție simple, dar esențiale. Legumele trebuie spalate cu grijă înainte de a le consuma.

Carnea crudă, unul dintre principalii vectori ai infecțiilor, trebuie preparată separat de legume și alte alimente gătite, de exemplu prin tăierea lor cu un cuțit și o altă placă de tăiat.

Mai bine să aveți ustensile specifice folosite doar pentru carnea crudă, fie că este pește, vită sau pui. Este de preferat să se consume produse lactate pasteurizate (lapte și brânză).

Spălați-vă bine mâinile și ustensilele de bucătărie după manipularea alimentelor crude. Același proces este valabil și pentru chiuveta sau alte blaturi cu care au fost în contact carnea. Indiferent de obiceiurile noastre, trebuie să verificăm pe ambalaj dacă anumite alimente ar trebui consumate gătite. Alimentele perisabile trebuie consumate rapid.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel