În Cluj s-au născut mulți oameni de seamă. Este suficient să amintim câteva nume pentru a demonstra acest lucru – Emil Racoviță, Tiberiu Popoviciu, Florin Piersic, Dorel Vișan, Lucian Blaga, Corneliu Coposu sau Iuliu Hațieganu. Despre ultimul menționat vom vorbi în cele ce urmează.
[caption id="attachment_428396" align="aligncenter" width="333"] Iuliu Hațieganu[/caption]Iuliu Hațeganu a fost un celebru medic internist recunoscut mai ales datorită cercetărilor pe care le-a făcut în domeniul tuberculozei. A format la Cluj o valoroasă școală de medicină internă. Astăzi Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj îi poartă numele. A fost membru al Academiei Române și fratele politicianului Emil Hațieganu.
Moartea lui Iuliu Hațieganu
S-a născut într-o primăvară a anului 1885 la Cluj. Avea să-și dea ultima suflare la București, într-o cameră de hotel.
Dan Ciachir în cartea sa ”Când moare o epocă” scrie că doctorul Petre Vancea i-a povestit – la un moment dat – cum a murit medicul internist Iuliu Hațieganu. Acesta din urmă avea să piară în urma unei injecții administrate greșit.
VEZI ȘI:
”L-am întrebat pe Petre Vancea, care profesase mai întâi la Clinica universitară din Cluj, între cele două războaie mondiale, despre Iuliu Hațieganu, de care auzisem în copilărie ca despre un mit. Bunica mea era nespus de mândră că fusese consultată de acest celebru internist.
-O să-ți povestesc cum a murit Hațieganu. Când venea la București trăgea la Athenee Palace. Ultima dată când a ajuns acolo, foarte transpirat, după ce și-a lăsat lucrurile în cameră, a coborât în restaurant să mănânce. A băut la masă două-trei sticle de bere foarte rece, așa cum știau chelnerii să i-o aducă, și deodată s-a simțit rău. A telefonat să vină un intern care să-i administreze o anumită injecție și s-a întins pe pat. I s-a făcut o injecție greșită. Când medicii și-au dat seama de lucrul acesta și de urmările lui, au hotărât să-l ducă cu Salvarea la spital. <<Nu vreau ca profesorul Hațieganu să fie văzut cum e târât cu targa prin hotel!>>”. Și a murit în camera în care se găsea”, a scris Dan Ciachir în cartea amintită anterior.
Iuliu Hațieganu a adus valoare medicinei românești
Marele merit al lui Hațieganu, însă, este acela că a reușit să formeze un corp didactic excepțional care a dus mai departe până astăzi valoarea medicinii românești. Hațieganu a înființat între 1930-1932 la Cluj un parc destinat mișcării sportive a tinerilor. Parcul sportiv Iuliu Hațieganu, aflat pe malul Someșului și cu o suprafață de 25 ha, a fost dedicat memoriei unicului său copil, mort la numai 8 ani. În prezent poartă numele fondatorului său.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News