Și aspiratoarele robot sunt, mai nou, ținta hackerilor. Au început să meargă singure prin casă și să transmită mesaje rasiste prin difuzor

foto: Freepik
foto: Freepik

Mai multe aspiratoare robot au fost "sparte" și controlate de hackeri.

Proprietarii aspiratoarelor robot Ecovacs Deebot X2 au primit recent o veste alarmantă: dispozitivele lor au fost ținta unui atac cibernetic, în urma căruia hackerii au preluat controlul acestora și le-au folosit pentru a transmite insulte rasiste și abuzive prin difuzoare. Acest incident a stârnit îngrijorări serioase în legătură cu securitatea acestor dispozitive. Hackerii au exploatat o vulnerabilitate de securitate cunoscută, ceea ce le-a permis să controleze funcțiile de operare și să acceseze camerele aspiratoarelor.

Printre cei afectați se numără și Daniel Swenson, un avocat din Minnesota, care a povestit cum aspiratorul său a început să scoată sunete ciudate, ca un semnal radio distorsionat, în timp ce se uita la televizor. Când a accesat aplicația, a observat că un necunoscut preluase accesul la fluxul camerei și la funcția de control la distanță a dispozitivului. Chiar și după ce a resetat parola și a repornit dispozitivul, aspiratorul a continuat să se miște singur, iar difuzoarele au început să transmită insulte rasiste în prezența fiului său. „Am avut impresia că era un copil, poate un adolescent”, a spus Swenson, potrivit Global News.

Problema a fost semnalată inițial în decembrie 2023, iar atacurile recente au dezvăluit amploarea riscurilor implicate. Compania a anunțat că lucrează la o actualizare pentru aspiratoarele Ecovacs Deebot X2, menită să înlăture vulnerabilitatea, dar lansarea este programată abia pentru luna noiembrie. Până atunci, utilizatorii rămân vulnerabili la astfel de atacuri, iar numărul total al dispozitivelor afectate nu a fost încă stabilit.

Când e cel mai bine să folosim aspiratorul

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, le recomandă românilor să folosească aspiratoarele pe timpul zilei, atunci energia fiind mai ieftină.

„Am convocat principalii producători de energie electrică din Europa pentru a verifica modul în care se produce, la ce capacitate si ce grupuri am pornit in ultimele zile, ce putem să mai producem prin hidrocentrale care au lacuri de acumulare, nu pe cele care sunt pe curs de apă, pentru că acolo debitul este redus din cauza secetei.

Ca să nu mai importăm așa scump, să reducem prețurile. Să le spunem românilor că prețurile pentru consumatori sunt plafonate. Per kilowatt oră, prețurile sunt plafonate până în martie anul viitor

Schema de plafonare – compensare susținută din fondul de tranziție, unde vin sumele din impozitele și taxele aplicate pe venituri, profituri excepționale pentru companii de energie, nu din buzunarul românilor, ci al companiilor care fac un profit mai mare.

La Ministerul de Finanțe s-au colectat de două ori mai mulți bani decât a costat schema de plafonare. Suntem la zi, am avut plăți de 2 miliarde și acum o săptămână către furnizori”, a declarat Sebastian Burduja în cadrul ședinței cu producătorii de energie din țară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel