Și banii fug din Rusia: Migranții retrag 1,5 miliarde de dolari pe săptămână în străinătate

Foto: Pxhere
Foto: Pxhere

După relaxarea restricțiilor privind tranzacțiile valutare și o întărire bruscă a rublei în iulie, persoanele fizice au cumpărat valută străină de pe piața valutară în valoarea record de 237,1 miliarde de ruble.

Achizițiile au fost efectuate în principal prin bănci care și-au păstrat capacitatea de a retrage fonduri în străinătate, notează Banca Centrală a Federației Ruse. Și, deși într-o lună oamenii au achiziționat aproximativ 4 miliarde de dolari sub formă de numerar, conturile lor nu numai că nu au crescut, ci chiar a scăzut - cu 3 miliarde de dolari, reiese din statisticile autorității de reglementare.

Acest lucru poate indica „retrageri la scară destul de mare din conturile străine ale populației”, spune Yegor Susin, director general al GPB Private Banking. Într-o lună, migranții ruși retrag aproximativ 7 miliarde de dolari în străinătate, sau mai mult de 1,5 miliarde de dolari pe săptămână. 

Prin scăderea cursului de referință și abolirea reglementărilor stricte privind vânzarea obligatorie a valutei străine la bursă, Banca Centrală a ridicat constant limita retragerii de fonduri în conturile străine: în martie era de doar 5.000 de dolari pe lună, în aprilie - 10.000 de dolari, în Mai - 50.000 USD, în iunie - 150.000 USD, iar din iulie - până la 1 milion USD.

Acest lucru a provocat cererea pentru monedă, ceea ce explică în mare măsură oprirea întăririi rublei, iar apoi corectarea acesteia în iulie, notează The Moscow Times. În ultima lună, rubla a scăzut cu 20% față de dolar, care a crescut din nou peste 60%.

Banca Centrală nu dezvăluie câtă monedă au lăsat rușii în conturile bancare din țară. Statisticile lunare de rutină au fost clasificate la scurt timp după începerea războiului. Înainte de invadarea Ucrainei, rușii dețineau 90 de miliarde de dolari în bănci, dintre care 18 miliarde de dolari au fost retrase la sfârșitul lunii februarie și începutul lunii martie, înainte ca Banca Centrală să limiteze retragerile din depozite la 10.000 de dolari.

Numărul emigranților din Rusia în Israel a sărit la nivelul din perioada colapsului URSS. „Oamenii fug din calea regimului”

Războiul din Ucraina și limitarea drepturilor din interiorul Rusiei au provocat un val de emigrare din Federația Rusă, pe care statisticienii nu l-au mai văzut de câteva decenii, notează The Moscow Times.

Numărul rușilor plecați în Israel în cadrul programului de repatriere a populației evreiești a crescut de peste patru ori din martie 2022, potrivit statisticilor Ministerului Aliyah și Integrării.

Dacă în ianuarie 736 de ruși au primit un pașaport israelian și în februarie 743 de persoane, în martie erau deja 3,34 mii, în aprilie - 3,45 mii, iar în mai - 4,43 mii.

În iunie, fluxul de emigrare a scăzut ușor - până la 3,89 mii persoane pe lună. Cu toate acestea, totalul cumulat pentru o jumătate de an a lăsat de două ori mai mulți ruși pentru Israel decât pentru întregul an trecut - 16,6 mii de oameni.

Amploarea emigrării în Israel a atins nivelul colapsului URSS, notează demograful Aleksey Raksha. Numărul rușilor care au solicitat procedura de repatriere s-a dovedit a fi cu 40% mai mare decât a ucrainenilor care fug de război (11,9 mii în șase luni). Mai mult, emigrația din Ucraina, după o creștere în prima lună a invaziei ruse, a început să scadă - aproape 6 mii de oameni în martie, 3 mii în aprilie și mai puțin de o mie în iunie. Din Rusia, fluxul de aplicații este stabil și nu se gândește să scadă.

„Oamenii nu fug de război, ci mai degrabă de un regim care începe să semene din ce în ce mai mult cu totalitarismul”, spune Benny Hadad, șeful repatrierii pentru Frația Internațională a Evreilor și Creștinilor.

O mamă din Rusia își vindea copilul în mall pentru 4.000 de lire. A ajuns în arest. ”Până la final am sperat că a fost o poveste inventată”

O mamă a fost surprinsă într-un centru comercial când încerca să își vândă fiul de șapte ani pentru câteva sute de lire. 

O mamă este cercetată penal după ce au apărut imagini în care ar fi încercat să-și vândă fiul de șapte ani într-un centru comercial pentru 4.000 de lire sterline. Autoritățile spun că femeia, pe nume Nargiza, în vârstă de 36 de ani, a anunțat vânzarea în spațiul online, susținând că avea nevoie de bani pentru a plăti datoriile restante. Mama a fost reținută după ce oficialii de la organizația de caritate anti-sclavie Alternativa s-au dat drept cumpărători ca răspuns la aparentul ei anunț.

Un clip video arată momentul în care ea s-ar fi întâlnit cu cei care doreau să îi cumpere copilul în zona de restaurante a unui mall din Ekaterinburg, Rusia. Ea l-a adus pe băiat cu ea și a spus că „nu-l deranjează” să fie dat în noua familie, scrie The Sun. Operațiunea de salvare a băiatului vine pe fondul îngrijorărilor din Rusia cu privire la comerțul copiilor pentru sclavie sexuală sau pentru părți ale corpului (recoltarea de organe) cu implicarea unor bande criminale organizate.

„Până la final am sperat că a fost o poveste inventată, că aceasta a fost o glumă stupidă a cuiva sau o fraudă pentru bani. Cu toate acestea, când grupul nostru, împreună cu angajații grupului de investigare a crimei organizate, a ajuns la locul tranzacției, am asistat la vânzarea băiatului. Nargiza a primit banii și a dat copilul unei persoane pe care nu o cunoștea”, a spus un purtător de cuvânt al Alternativa.

Oleg Melnikov, de la Alternativa, a avertizat anterior despre o creștere a numărului de femei ruse care își vând copiii față de anii precedenți. Acesta a mai transmis că femeile au acuzat adesea dificultățile financiare, dar „standardele morale scăzute” au explicat acțiunile lor.

„Știm că acești copii nu au nicio șansă să obțină documente legale. Vor ajunge pe mâna cerșetorilor de pe stradă sau a pedofililor”, a spus el.

Au fost exprimate temeri cum că minorii pot fi comercializați și de criminali sexuali sau pentru părți ale corpului, pe fondul mai multor rapoarte îngrozitoare ajunse în atenția publicului în ultimii ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel