S-a descoperit că elefanții se salută între ei asemenea oamenilor.
Oamenii se salută într-o varietate de moduri. Ne spunem „bună ziua”, „hola”, "hello", "ciao", ]n mare o facem vocal. Ne mai strângem și mâinile, poate și un schimb de prviri sau o bătaie pe umăr ori o îmbrățișare, un fluturat de palmă în aer sau o înclinare a capului.
Pentru elefanți, însă, saluturile par a fi o treabă... la fel de complexă. Un studiu bazat pe observarea îndeaproape a elefanților africani din savana din Rezervația Jafuta din Zimbabwe oferă o nouă perspectivă asupra gesturilor vizuale, acustice și tactile pe care le folosesc aceste animale în saluturi, inclusiv modul în care acestea diferă în funcție de factori precum vârsta, sexul sau apartenența la aceeași familie, respectiv turmă, scrie Reuters.
„Elefanții trăiesc într-o așa-numită societate de „fiziune-fuziune”, unde adesea se separă și se reunesc, întâlnindu-se după ore, zile sau luni distanță”, a spus biologul cognitiv-comportamental Vesta Eleuteri de la Universitatea din Viena din Austria, autorul principal al lucrării.
Elefanții, cele mai mari animale terestre de pe Pământ, sunt foarte inteligenți, au o memorie fantastică și comunică în cel mai sofisticat mod, spun experții.
Femelele din diferite familii ar putea avea legături sociale puternice între ele, formând „grupuri de legături”. Studiile anterioare în sălbăticie au raportat că atunci când aceste grupuri se întâlnesc, elefanții se angajează în ceremonii elaborate prin care se întâmpină unii pe alții pentru a-și face intrarea și a-și consolida statutul în turmă sau, după caz, în familie, a spus Eleuteri. Masculii, pe de altă parte, nu socializează atât de mult, iar saluturile lor sugerează mai degrabă o atitudine ostilă. Se salută în principal mirosindu-se, întinzându-se cu trunchiul în față sau prin ridicarea trompei, a adăugat expertul.
Studiul a detaliat aproximativ 20 de tipuri de gesturi afișate în timpul saluturilor, arătând că elefanții le combină în moduri specifice, cum ar fi strigăte lungi, "valuri" făcute din trompă sau mișcări repetate și agresive ale cozii. Uneori, masculii care acceptă un nou venit în turmă bat tare din picior și lovesc pământul cu trompa.
Elefanții se mai pot saluta și făcând gesturi ample, vizibile, cum ar fi deschiderea largă a urechilor.
„Am descoperit că ei selectează aceste gesturi vizuale, acustice și tactile luând în considerare dacă partenerul lor de salut îi privea sau nu, sugerând că sunt conștienți de perspectivele vizuale ale celorlalți. Au preferat să folosească gesturi vizuale atunci când partenerul lor privea. ei, în timp ce cei tactili când nu erau”, a spus Eleuteri.
„Multe alte specii salută, inclusiv diferite primate, hiene și câini”, a spus Eleuteri. „Salutările cu animale ajută la mediarea interacțiunilor sociale, de exemplu, prin reducerea tensiunii și evitarea conflictelor, prin reafirmarea legăturilor sociale existente și prin stabilirea statutului de dominație folosind diferite comportamente” a mai spus autorul studiului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News