Și oamenii sănătoși pot auzi voci care nu există! Explicația științifică

foto: Freepik
foto: Freepik

Studii recente arată că și oamenii care nu au probleme psihice pot auzi voci.

Dacă ai senzația că auzi voci care nu există, acest lucru poate fi asociat cu afecțiuni neurologice, precum schizofrenia. Cu toate acestea, cercetările recente sugerează că majoritatea oamenilor pot fi indusi să audă voci care nu există în circumstanțe potrivite, notează Psychology Today.

O echipă de cercetători de la École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) din Elveția și de la Universitatea Savoie Mont Blanc din Franța a investigat modul în care halucinațiile auditiv-verbale (AVH) pot fi declanșate în mintea umană, altfel spus - atunci când persoana aude voci care nu există.

Studiile anterioare au indicat că aceste halucinații pot avea cauze legate fie de incapacitatea de a distinge corect sinele de mediul înconjurător, fie de credințe puternice sau presupuneri anterioare care depășesc realitatea din mediul respectiv. Echipa de cercetare și-a propus să testeze ambele ipoteze. „Am dezvoltat o nouă metodă de inducere a AVH într-un mediu controlat de laborator prin integrarea metodelor de percepție a vocii cu stimularea senzoriomotorie, permițându-ne să investigăm contribuția ambelor tipuri majore de AVH”, scriu cercetătorii în lucrare.

Experiment revelator

Echipa de cercetare a adaptat o tehnică pe care o utilizase anterior, în care participanții erau stimulați printr-un braț robotic care îi lovea în spate atunci când apăsau un buton în fața lor. În noul experiment, în care au participat 48 de subiecți, momentul impactului produs de brațul robotic a fost variabil, iar voluntarii au fost echipați cu căști care redau un amestec de sunet de tipul "zgomot roz", asemănător cu sunetul unei cascade, și, la intervale ocazionale, fragmente de voci, inclusiv voci proprii și voci ale altor persoane, scrie Science Alert.

La fel ca în experimentul anterior, participanții au relatat că au simțit o prezență în spatele lor ca urmare a loviturii primite, dar unii dintre aceștia au adăugat că au auzit voci prin intermediul căștilor, chiar dacă nu existau voci reale acolo. Acest fenomen a fost mai des întâlnit atunci când voluntarii au perceput vocea cuiva înainte de a auzi propria voce și când a existat o întârziere între momentul apăsării butonului și cel al impactului brațului robotic. Acest lucru sugerează că participanții au generat o experiență auditivă care să coincidă cu senzația prezenței din spatele lor, într-o încercare de a asocia și integra cele două stimulări.

Cercetătorii consideră că aceste rezultate oferă suficiente argumente pentru a susține că ambele teorii privind declanșarea halucinațiilor sunt valabile. Asta înseamnă că participanții aveau dificultăți în a-și monitoriza cu precizie mediul înconjurător și, în același timp, erau influențați de credințe puternice legate de ceea ce se întâmplă în jurul lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel