Sibiul găzduiește astăzi finala celui mai puternic concurs de muzică clasică din regiune și din România, atât ca număr de participanți, cât și ca nivel profesional. Desfășurat anual din 1994, alternativ pentru pian, vioară, flaut, clarinet și compozitie, evenimentul prezintă o varietate de “școli de muzică”, oferind un spațiu interactiv al schimburilor de idei, dar și experiența unei competiții deschise, obiective.
În 2017, în perioada 15-18 mai, 108 flautiști din 36 de țări se luptă pentru premii de 10.000 euro. Trei dintre aceștia se vor califica în faza finală a concursului și vor cânta vineri, 19 mai, la Sala Thalia din Sibiu alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat Sibiu, condusă de dirijorul Gheorghe Costin. Atât cei deja îndrăgostiți de muzica clasică, cât și cei care decid să o descopere la EUROPAfest, îi pot cunoaște astfel pe viitorii mari clasici internaționali. Accesul la acest eveniment este gratuit, pe bază de invitație, în limita locurilor disponibile. Invitațiile se pot procura de la Casa de Bilete a Sălii Thalia.
”Cu fiecare ediție ne propunem să depășim limitele și să oferim mai mult tinerilor muzicieni, recompensându-le talentul și eforturile. Astfel, organizăm master-class pentru concurenți, susținute de membrii juriului” a precizat Luigi Gageos, directorul EUROPAfest.
De la an la an concursul a căpătat o amploare deosebită, în prezent reunind la start peste 100 muzicieni. Juriul concursului este internațional și cuprinde interpreți și profesori, experți recunoscuți în domeniu, cu o mare experiență în identificarea și educarea noilor talente din lumea muzicii clasice. Caracterizat prin autenticitate, diversitate și ținută, EUROPAfest face parte din elita festivalurilor europene, contribuind cu fiecare ediție la promovarea unei imagini pozitive a României în întreaga lume. Singurul festival din Europa care reunește 4 genuri muzicale - jazz, blues, pop, clasic a continuat și în 2017 cu concerte de excepție. Sub sloganul It's all about live quality music!, EUROPAfest a prezentat în perioada 11–20 mai, peste 300 de artiști din 42 de țări - Europa, dar și invitați speciali din SUA, Australia, Venezuela, Brazilia sau Japonia.
Componența juriului:
- Mario Caroli (Italia, Franța) - Președintele juriului. Flautist apreciat international, profesor de flaut la Academia Superioara de Muzica din Strasbourg și Musikhochschule Freiburg.
- Meixiang Piao (China) - Profesor la Shanghai Conservatory of Music, vicepreședinte al Asociației de Flaut din Shanghai, vicepreședinte al Asociației de Flaut din China și vicepresedinte al Federației Flautiștilor din Asia.
- Ioan Bojin (România) - Flautist, director al Filarmonicii de Stat Sibiu
- Moshe Aron Epstein (Israel) - Decan al Facultății de Educație Muzicală la Colegiul Levinsky din Tel Aviv, emeritus la Hochschule for Music and Theater, Hamburg
- Andras Kozma (Ungaria) - Flautist, profesor de flaut și de muzică de camera la Colegiul de Artă Kodaly Zoltan din Debrecen
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu