Sigla Brașovului de pe Tâmpa și clădirea Primăriei vor fi luminate în culorile Ungariei, sâmbătă seara

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Pe 20 august, de Ziua Națională a Ungariei, sigla Brașovului de pe Tâmpa și clădirea Primăriei din Brașov vor fi luminate în culorile Ungariei.

Sâmbătă seara, literele de pe Tâmpa și clădirea Primăriei Brașov vor fi iluminate în culorile roșu, alb, verde, specifice drapelului național maghiar, pentru a marca Ziua Națională a Ungariei. Se subliniază astfel importanța comunității maghiare în dezvoltarea orașului nostru, care de-a lungul istoriei a fost nu numai un important centru economic și cultural, ci și un exemplu de bună înțelegere între cele trei etnii care locuiau în spațiul actualului oraș, în afara zidurilor „Cetăţii” (Kronstadt, Brassó): românii din „Şchei” (Obere Vorstadt, Belgerei, Bolgárszeg), maghiarii din „Blumăna” (Blumenau, Bolonya) și sașii din „Orașul Vechi” (Altstadt, Óbrassó).

În urma deciziei Parlamentului de la Budapesta, din 1991, Republica Ungaria are trei sărbători naționale. Ziua Națională este sărbătorită pe 20 august, fiind sărbătorită și de etnicii maghiari din Transilvania și Banat.

Potrivit datelor recensământului din 2011, în Brașov locuiesc în jur de 23.000 de maghiari, adică aproximativ jumătate din numărul total al maghiarilor din Județul Brașov.

„Menționăm că, din motive tehnice, nu este vorba de o redare fidelă a drapelului, ci de o preluare verticală a culorilor, conform normelor oficiale referitoare la drapelul Ungariei”, au precizat reprezentanții Primăriei Brașov, scrie BizBrașov.

Strada Sforii din Brașov se închide pe timpul nopții. Care este motivul

În 2018, pe strada Sforii a fost amenajată o zonă în care pasionaţii de graffiti şi cei care obişnuiesc să lase mesaje pe ziduri să o poată face în voie. Vizitatorii, însă, sunt cei care nu țin cont de această zonă delimitată și mâzgălesc toată strada. Mulți dintre turiștii care ajung în orașul de la poalele Tâmpei vor să-și lase „amprenta” pe zidurile străzii Sforii, a treia cea mai îngustă stradă din Europa.

„Strada Sforii a devenit un ghetou urban și asta este, mai ales, din cauza turiștilor, care simt nevoia să scrie tot felul de lucruri pe pereți. Este o agresiune la adresa propreietății private”, spune Kristina Creoșteanu, directorul executiv al Fundației Monumentelor Istorice Brașov.

Pentru a proteja strada de „operele de artă” ale trecătorilor, Fundația Monumentelor Istorice Brașov vrea să instaleze grilaje antivandalizare (citește continuarea AICI).

Fenomen misterios la Brașov. Frunzele arborilor de pe Tâmpa au început să se coloreze și să cadă în mijlocul verii

Vremea deosebit de caldă a afectat speciile mezofite, cu exigențe mijlocii față de umiditatea din sol, precum fagul, carpenul, teiul de deal, paltinul, frasinul și arțarul. Totuși, și speciile cu rezistență mai mare la uscăciune, cum ar fi jugastrul, au avut de suferit, scrie bizbrașov.

„Dintre speciile arbustive au fost afectate cununița, care are pretenții mai ridicate față de umiditatea din sol și din atmosferă, dar și arbuști mai rezistenți la uscăciune, cum ar fi dârmoxul și sângerul. De asemenea, a fost afectată și o specie mai rar întălnită de măceș, Rosa spinosissima, care tolerează de regulă un deficit de umididate. Așa cum era de așteptat, sunt și exemplare din speciile mai sus menționate care sunt mai puțin sau deloc afectate.

Exemplarele mai rezistente au probabil o zestre genetică care a determinat o mai bună adaptare la condițiile de stres hidric și/sau ocupă un microhabitat mai favorabil. De exemplu, se găsesc într-o zonă cu un volum mai mare de sol și cu mai multă umididate (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel