EXCLUSIV  ”Sigur că sforăie mai mult fumătorii decât nefumătorii”. De ce se întâmplă acest lucru. Dr. Sarafoleanu arată cel mai important factor

FOTO: Freepik @rawpixel.com
FOTO: Freepik @rawpixel.com

Prof. dr. Codruț Sarafoleanu a vorbit despre persoanele care sunt predispuse la sforăit, una dintre patologiile cele mai frecvente din sfera ORL.

Prof. dr. Codruț Sarafoleanu, medic primar ORL, a fost vorbit, în cadrul Interviurilor DC News și DC Medical,  despre una dintre cele mai frecvente patologii din sfera ORL, sforăitul, care poate deranja nu doar persoana respectivă, dar și partenerul, uneori chiar și vecinii.

”Anecdotic este faptul că, în general, pacientul nu se adresează el, de bună voie, medicului, ci este adus de partenerul de somn.

A doua întrebare care se leagă tot de lucrurile anecdotice este dacă sforăie și doamnele. Da, sforăie și doamnele, și domnii. Deci nu este o patologie eminamente masculină, este o patologie care afectează toată populația.

Pe măsură ce adăugăm kilograme și devenim supraponderali sau obezi, nivelul sonor și tulburările respiratorii în somn sunt mai importante, dar sunt și oameni care sunt normo-ponderali, nu au niciun fel de patologii asociate și sforăie.

De obicei, toate tulburările respiratorii în somn, pentru că aici ne referim la o categorie puțin mai mare de patologii, toți acești pacienți au o îngustare a filierei respiratorii, modificări de dinamică a pereților faringelui care colapsează, deci o slăbiciune a peretelui, și atunci faringele care este ca un cilindru, în loc să se dilate când trece aerul, se adună cumva și se adună pereții și lateral, și din față în spate, și apare acest colaps, această îngustare a filierei respiratorii”, a declarat prof. dr. Codruț Sarafoleanu, în exclusivitate, pentru DC News și DC Medical.

De asemenea, a mai precizat medicul, sforăitul nu este dat de nas, așa cum de multe ori avem impresia.

”Sunt trei locuri foarte clare: nasul cu tot ceea ce înseamnă îngustarea filierei nazale, este vorba de zona omușorului și a vălului palatin și a amigdalelor, și mai este zona bazei de limbă”, a mai spus medicul. 

În ceea ce privește vârsta persoanelor care sforăie, medicul a subliniat că nu există o vârstă specifică pentru această patologie din sfera ORL:

”Sforăie și tinerii, și vârstnicii. Factorul etiologic cel mai important este greutatea. Sigur că sforăie mai mult fumătorii decât nefumătorii, pentru că există o inflamație preexistentă în căile respiratorii de la fumat, e vorba de faringite, laringite tabagice.

Bineînțeles că sforăie mai mult sau au probleme respiratorii cei care au și patologie pulmonară, cu tot felul de afecțiuni pulmonare cronice sau patologie cardiovasculară”, a mai spus dr. Codruț Sarafoleanu.

Mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel